Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mindenütt buknak a lizingcégek

2009.11.10. 11:48
A lízingpiacon az új üzletkötések volumene a környező országokban a 4-5 évvel korábbi szintre esett vissza 2009 első félévének végén - derül ki a Hypo-Alpe-Adria a régió lízingpiacának tendenciáit vizsgáló felméréséből. Miközben 2007, illetve 2008 első fele még a dinamikus fejlődés jegyében telt, a tavalyi év második felétől már mindenhol a visszaesés volt jellemző. A legnagyobb veszteséget az új szerződéskötés terén a magyar és a román piac szenvedte el, de az osztrák piac is az 5 évvel korábbi szintre esett vissza. .

A Hypo-Alpe-Adria Leasing az osztrák, a horvát, a magyar, a román és a szlovák lízingpiac tendenciáit vizsgálta meg, amelynek alapján kiderült: a válság jelei 2008. második félévében váltak kézzel foghatóvá. „A régió minden országban nyomot hagyott a válság, az érettebb osztrák és a még erőteljesen növekedő piacok is az 5 évvel korábbi szintre estek vissza” – mondta el Kiss Zoltán a Hypo-Alpe-Adria Leasing vezérigazgatója. A közép-európai régió lízingpiaci tendenciáiról készített elemzés alapján jól látszik: a gazdasági környezet változása nyomon követhető a lízingszerződések futamidejének, illetve a lízingelt eszközök korának emelkedésén is.

Regionális piaci visszaesés: 37 százalék és 73 százalék között

Hasonlóan más pénzpiaci szereplőkhöz, 2009. év során a lízingcégek számára is beszűkültek a finanszírozási források, emellett a pénzügyi világban kialakult bizalmi válság miatt a korlátozottan elérhető források költségei jelentősen emelkedtek. „Csökkent az általános kockázatvállalási hajlandóság a régió piacain, miközben a szegmens kockázatait növelte, hogy a lízing eszközök másodpiaca, azaz a fedezet értékesítésének lehetősége átmenetileg minden eszköz esetében jelentősen beszűkült. – összegezte Kiss Zoltán - E tendenciák hatásai határozták meg a régió piacainak csökkenő teljesítményét is.”

A lízingpiac visszaesése a vizsgált országok között Ausztriában volt a legkisebb mértékű, 37 százalékos, de ezzel az osztrák piac is az 5 évvel korábbi szintre esett vissza. Ezen belül a legnagyobb csökkenés a határon túli üzletkötések számában mutatkozott meg, mely az osztrák lízingpiac fejlődésének motorja volt az elmúlt két évben - elsősorban a közép-kelet-európai országokban végzett tevékenységnek köszönhetően. Hasonlóképpen megtorpant a horvát piac, a szerződéses állomány növekedése 43%-kal volt kisebb 2009 első félévében, mint egy évvel korábban.

A válság előtti időszakig a román lízingpiac volt a régió legdinamikusabban fejlődő piaca, az új üzletkötések volumene 2004-ről 2008-ra több mint tízszeresére nőtt. A tavalyi első félévhez képest azonban a legnagyobb visszaesés is itt következett be, az idén 73 százalékkal csökkent az új ügyletek volumene. Szlovákiában az új üzletkötések nagysága az egyik legalacsonyabb a vizsgált országok között, itt a visszaesés viszonylag mérsékelt, 43 százalékos volt. A legkevésbé érintett szegmens Szlovákiában az ingatlanfinanszírozás, amely az egész régióban a legkisebb, öt százalékos visszaesést szenvedett el. A magyar lízingpiac ugyanakkor az új üzletkötések volumenében a legnagyobb visszaesők közé tartozik a régióban: a tavalyi első félévhez képest 2009 első felében 62%-kal esett vissza a piac. A legnagyobb vesztes az ingatlan illetve a személyautó finanszírozás volt, 75, illetve 65%-os visszaeséssel.