Kiöli az inflációt a recesszió

2009.11.11. 13:43 Módosítva: 2009.11.11. 13:59
Októberben 4,7 százalékos volt az egy évre visszatekintő drágulás. Elemzők a szeptemberivel megegyező, 4,9 százalékos inflációra számítottak, vagyis negyedik egymást követő hónapban okoz pozitív meglepetést a fogyasztói árindex. Elemzők szerint a kicsi árnyomás a vállalati profit szűkülését is jelenti, ezért további elbocsátások várhatóak, és béremelésre sem lehet számítani,

Az áralakulás részleteit figyelve megállapítható, hogy szinte minden terület folyamatai hozzájárultak a mérséklődéshez. Nem emelkednek az élelmiszerárak, a tavalyinál gyengébb a ruházkodás szezonális drágulása, meglepően nagyot estek az árfolyamérzékeny iparcikkek árai, olcsóbb lett a távfűtés miatt a háztartási energia, és - ami talán az igazi meglepetést okozta - az utóbbi két hónapban deflációszerű tüneteket mutat a szolgáltatási szegmens. Érdekes módon az éves árindex egyetlen felfelé hajtó tényezője az üzemanyag volt, mivel az idén nem estek annyira az árak, mint tavaly októberben.

Utóbbi területen egyébként tartós kedvezőtlen bázishatásokra számíthatunk, mivel a múlt év végén nagy zuhanás volt a világpiaci olajárakban. Ám látva a többi területen rendkívül erős kontroll alatt álló árfolyamatokat nem kizárt, hogy további meglepetéseket okoz majd az infláció az végéig.

A jelenség mögött a válság hatására összeszűkült kereslet áll. Elképzelhető, hogy - ahogy a régió több más országában a korábbi években megfigyelhető volt - a mély recesszió fogja kiölni végül a magyar gazdaságból a makacs inflációs várakozásokat. Figyelemre méltó például, hogy a maginfláció mennyire mélyre esett vissza a nyári áfa-emelés óta. Az utóbbi három hónapban (évesítve!) 1,4 százalékos volt. Ez a 3±1 százalékos inflációs cél alullövésének kockázatát növeli, és így erősödtek az érvek az újabb kamatvágás mellett.

Az igazi meglepetést az előrejelzésünkhöz képest az iparcikkek vártnál nagyobb áresése okozta, mondta Kondrát Zsolt, az MKB Bank vezető elemtője, aki 4,8 százalékos indexet várt. A kicsi árnyomás a vállalati profit szűkülését is jelenti, ezért további elbocsátások és alacsony bérdinamika várható a közeljövőben. Év végére a bázishatások miatt 5,9 százalékig emelkedhet a fogyasztói árindex, de jövőre gyors mérséklődés jöhet az árakban: ha az olajárak esetleg esnének, akkor még a jegybank előrejelzésénél is mélyebben húzódna az inflációs pálya. A stabil forintárfolyam mellett a mostani adat újabb kamatvágáshoz vezet, az elemző megint 50 bázispontos mérséklést vár a monetáris tanácstól.

A várakozásainknak megfelelően megállt az élelmiszerárak csökkenése, igaz az évesített index tovább mérséklődött. Októberben csökkentek az üzemanyagárak, azonban novembertől áremelkedés volt tapasztalható és részben ennek köszönhetően (valamint bázishatások következtében) emelkedhet a fogyasztói árindex az év utolsó két hónapjában, írja Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője. Meglátása szerint a javuló piaci kondícióknak és a jobb inflációs adatnak köszönhetően ebben a hónapban is kamatcsökkentés jöhet. Suppan 50 bázispontos vágást valószínűsít.

A Concorde elemzője, Samu János decemberre 2,3 százalékos inflációt vár, 2010-re pedig 3,9 százalékos átlagos fogyasztói árindexet jósol. Az októberi inflációs adat Samu szerint is további alapkamat csökkentést valószínűsít: további fél százalékkal, vagyis 50 bázisponttal fogja csökkenteni várakozásai szerint a monetáris tanács. Az év végére az alapkamat 6 százalékig csökkenhet a jelenlegi 7 százalékról, valószínűsíti az elemző.

A dollárgyengülés mellett bizonyára a friss adat is hozzájárult, hogy a forintjegyzéseket 270 alá húzták az euróval szemben.