Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

A Fidesz is megállapodást kötne az IMF-fel

2009.11.12. 13:13
Nem számít könnyű külső környezetre Matolcsy György, a Fidesz egyik fő gazdaságpolitikusa. De hogy kell egy második megállapodás is az IMF-fel, abban szinte biztos, ezzel pedig össze kell kötni az államreformot, az adóreformot, a szakképzési reformot és a korrupció ellenes küzdelmet.

A Fidesz arra készül, hogy bár a legrosszabbon túl vagyunk, és nem ismétlődik meg a 29-33-as világgazdasági válság, ám csak 2013-tól jöhet a világgazdaságban a fenntartható, érezhető fellendülés – vázolta Matolcsy György, volt gazdasági miniszter, a Fidesz egyik gazdaságpolitikusa a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének mai rendezvényén. Így aztán 2010-2012 között Magyarország, a magyar termékek szempontjából nem dúl majd a konjuktúra a külpiacokon, inkább kisebb válságokkal terhelt, stagnálás közeli helyzet lesz a jellemző.

Ilyen világgazdasági feltételek mellett mi lehet a Fidesz gazdaságpolitikai programja, ha a párt kormányra kerül – tette fel a kérdést Matolcsy. A legfontosabb a pénzügyi biztonság lesz, ezért a jövő évi választások után felálló kabinetnek új megállapodást kell kötnie a Nemzetközi Valutaalappal (IMF), EU-val, Világbankkal – szögezte le a volt gazdasági miniszter. A megállapodáshoz pedig négy főbb reformot kell hozzákötni. Az államreform keretében az adminisztráció, a bürokrácia leépítésére kell törekedni, és el kell indítani az önkormányzatok, MÁV, BKV reformját, de úgy, hogy a reform elindítása feltétele lenne ezen területek konszolidálásának. A szakképzést is meg kell reformálni, határozott fellépés kell a korrupció ellen (ami a parlamenti képviselők számának megfelezését, az önkormányzati képviselők számának csökkentését is magában foglalja). Végül pedig, a negyedik pillér az adó- és járulékreform.

Kérdésre válaszolva Matolcsy elmondta, hogy még nincs döntés a Fideszben arról, hogy utóbbi hogyan nézzen ki. Három elképzelés él: vagy egy egykulcsos, családi jellegű személyi jövedelemadó bevezetése, ez lenne a középpontban. A másik ötlet egy általános, szinte minden adónemre kiterjedő adócsökkentés. A harmadik pedig egy járulékcsökkentést a középpontba helyező koncepció.

Matolcsy a régiós országokra és az angolszász államokra jellemző iránnyal ért egyet, alacsony adóelvonás mellé alacsony újraelosztás dukál.

Szűk a pénzpiaci mozgástere lesz az új kormánynak. Költségvetési eszközökkel nem lehet élénkíteni a gazdaságot, sem az IMF, sem a pénzpiac nem tolerálná sem ezt, sem az államadósság növelésével járól lazítást – vázolta Matolcsy. Monetáris eszközökkel azonban lehetne javítani, az MNB beléphetne a pénzpiacra. Az EU-forrásokkal is lehet segíteni a gazdaságnak, de csak korlátozott lehet a hatás.

Az egészségipar, a hagyományos iparágak (építőipar, energiaipar, mezőgazdaság, víz- és hulladékgazdálkodás), az autóipar, és az üzleti szolgáltatások lehetnek a gazdaság motorjai a legnagyobb ellenzéki párt meghatározó gazdaságpolitikusa szerint.

Matolcsy szerint a jövő évi költségvetés hiánycélja igen nagy veszélyben van, a 3,8 százalékos GDP-arányos tervvel szemben 7,3-7,5 százalékos deficit fenyeget. Ezt a hiány kell majd lehozni a fent vázolt új gazdaságpolitikai programmal. Új munkahelyekkel és a növekedés beindításával lehet csak fenntartható az államháztartási egyensúly, mondta.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?