Natália
1 °C
7 °C

Tovább nyomul a Mol Pakisztánban

2009.11.12. 15:57
Jövőre két újabb olajkutat fúr a magyar cég, amely szerdán avatta fel 185 millió dollárból épített gáztározóját. A Mol eddig 13 kutat fúrt Pakisztánban, ebből 10 fúrás sikeres volt.

Jövő év márciusában a Margala blokkban, október végén pedig a Margala North blokkban fúr olajkutat a Mol Pakisztánban - jelentette be Fehér János, a Mol Pakistan ügyvezető igazgatója csütörtökön.

A Margala és a Margala North blokkokban eddig csak kutatást végeztek, s az eredmények elemzésétől tették függővé a kutak fúrását, amelyet a Mol Pakistan ügyvezető igazgatójának mostani bejelentése szerint eldöntöttek.

A Molnak a két blokkban 70 százalékos tulajdoni hányada van, míg a fennmaradó 30 százalék a Pakistan Oilfields Ltd.-é (POL). A Mol azonban tárgyalásokat folytat arról, hogy a 70 százalékból 20-at eladjon. A két blokkban hasonló sikereket vár, mint amilyeneket Tal mezőben már elért.

Az ügyvezető igazgató elmondta, hogy a Tal blokkban Tolanj térségben egy új kutató fúrást indítanak, és elkezdik a Makori III.-as kút fúrását is, továbbfejlesztve ezzel a mezőt. Az olajkutató fúrások több mint 14 millió dollárba kerülnek majd, mivel ezek bonyolultabbak, mint a korábbi gázkútfúrások voltak. A projektet a tulajdoni arányoknak megfelelően finanszírozzák a felek.

A Mol Pakistan operátori szervezésében szerdán avattak fel egy 185 millió dollárból megvalósult gázfeldolgozó üzemet Pakisztán Észak-nyugati Határterület tartományában. Az Iszlámábádtól mintegy 230 kilométerre, a manzalai Tal gázmezőn lévő üzem napi 8,6 millió köbméter kapacitású.

A Mol eddig 100 millió dollárt fektetett be Pakisztánban a 350 alkalmazottat foglalkoztató Mol Pakistan révén, amely partneri együttműködésben, egy vegyesvállalat 8,421 százalékos tulajdonosaként és operátoraként végzi pakisztáni tevékenységét. Az operátori pozíció azt jelenti, hogy a vegyes vállalat teljes tevékenységét a Mol irányítja. A Mol 1999 óta eddig 13 kutat fúrt, s ezek közül 10 sikeres volt.

A kutatásokat végző vegyesvállalatban a Mol Pakistan mellett az Oil and Gas Development Co. Ltd. (OGDCL) és a Pakistan Petroleum Limited (PPL) egyaránt 27,7632 százalékkal, a Pakistan Oilfields Ltd. (POL) 21,0526, a Government Holdings (GHPL) 15 százalékkal részesedik.

A 3.688 négyzetkilométeres Tal blokkban a Mol Észak-Pakisztán legnagyobb földgázkészletét tárta fel.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?