Tőzsdére mehet a K&H Bank

2009.11.12. 09:39 Módosítva: 2009.11.12. 13:05
Belga tulajdonosa, a KBC a K&H bankcsoport negyven százalékának tőzsdére vitelét tervezi - értesült egy belga lap. A KBC így szeretnél elérni, hogy megkaphassa a belga állam mentőcsomagját. A K&H a második legnagyobb magyar bank, mérlegfőösszege meghaladja a 3200 milliárd forintot.

Tőzsdére vinné a magyar K&H 40 százalékát a belga KBC, hogy bebiztosítsa magának az Európai Unió jóváhagyását a belga államtól és a flamand tartománytól kapott állami mentőcsomagokhoz - értesült a De Tijd című belga üzleti napilap.

A lap értesüléseit még nem erősítették meg a banknál. A cikk szerint a magyar mellett a cseh leánybank egy részét is tőzsdére vinnék egy elsődleges tőzsdei kibocsátás (IPO) keretében. A Ceskoslovenska Obchodni Banka AS és a K&H részleges eladása 2010 első felében valósulhat meg a lap szerint - jelentette a Bloomberg.

A K&H Bank Magyarország második legnagyobb pénzintézete. A vállalati szegmensben piacvezető, a lakossági szolgáltatások terén a második legjelentősebb pénzintézet. Idei első féléves jelentése szerint a bankcsoport konszolidált mérlegfőösszege 3205 milliárd forint volt – ez 1 százalékkal haladta meg a múlt év végit –, saját tőkéje 202,8 milliárd forintra rúgott.

A hitelek és követelések állománya 5,3 százalékkal csökkent az előző év vége óta, és 1756,3 milliárd forint volt (ebből 717,3 milliárdot a lakossági hitelek tettek ki). A bankcsoport az első hat hónapban 32,3 milliárd forintos működési eredményt ért el, ami 18 százalékkal, 5 milliárd forinttal haladja meg a 2008-as első félév eredményét. A javulása főleg annak köszönhető, hogy a nettó kamat- és kamatjellegű eredmény 49 százalékkal nőtt. A bank tőkemegfelelési mutatója 10,72 százalékos, a hitel-betét arány a tavalyi 101,3 százalékról 92,3 százalékra csökkent.

Budapestre kéne jönni

Az alaphírben nem esik róla szó, és elvileg a világ bármelyik tőzsdére bevezetheti magyar leányát a KBC, de reálisan annak van értelme, hogy a Budapesti Értéktőzsdére hozzák a kereskedést - mondták az Indexnek tőzsdei szakértők. Számos eset bizonyítja, hogy egy adott cég számára az a legkedvezőbb ország a kibocsátásra, ahol tevékenykedik. Egyfelől a helyi ismertség önmagában biztosít egyfajta likviditást, másfelől a külföldi befektető, ha a térségi pénzügyi szektorba kíván fektetni, szintén itt keresi a bankrészévényeket és nem Londoban. Márcsak azért is, mert az itteni befektetési szolgáltatóktól nyerhetik a legalaposabb ismereteket a Magyarországon aktív cégekről.

A K&H önmagában is Magyarország második legnagyobb bankja, a csoport még nagyobb és értékesebb, így esetleges tőzsdei bevezetése egyből a vezető részvények, a blue chipek közé emelné a papírjait. A bevezetés egyébként, ha megszületik a döntés, várhatóan nem igényelne túl sok időt: a bankok működése a rájuk vonatkozó szabályok miatt jellemzően elég transzparens, így a tőzsdei előírások teljesítése nem igényel belső átszervezést. A nyilvános kibocsátáshoz befektetési szolgáltatót kell választani, prospektust kell összeállítani és egyéb előírásokat betartani, de a folyamat így is 3-6 hónap alatt lezavarható. Mivel a tavalyi mélypontokhoz képest már a válság előtti szinteket közelítik az árak, attól sem kell tartani, hogy nagyon alulárazott pillanatban lépne tőzsdére egy bank - bár ha így lenne, annak a befektetők alighanem örülnének.

Brüsszelre várnak

"Mint 2009. október 1-jei sajtóközleményében is tájékoztatást adott, a KBC
szeptember végén nyújtotta be stratégiai tervét az Európai Bizottságnak. Az
Európai Bizottság jelenleg értékeli a tervet, döntésüket várhatóan az év
végéig meghozzák. Amíg az Európai Bizottság döntése meg nem születik ill.
azt nem hozza nyilvánosságra, a sajtóban megjelent cikkekkel,
találgatásokkal és feltételezésekkel kapcsolatban információt nyújtani nem
áll módunkban"- közölte az ügyben a K&H a bank és anyacége közös álláspontjaként.