Megbukott a Coke Zero a hazai McDonald’s-okban

2009.11.13. 11:39 Módosítva: 2009.11.13. 11:39
Kivonja a Coca-Cola Zero nevű terméket a hazai McDonald's éttermek kínálatából a Coca-Cola Magyarország. De nem azért, mert nem elég népszerű, állítja a két cég. Szerintük egyszerűen csak portfoliót optimalizál a gyorsétterem, a fogyasztási adatokról pedig nem beszélnek.

“Ez a McDonald's Magyarország és a Coca-Cola Magyarország közös döntése volt. A portfólióoptimalizálás és a működési hatékonyság növelése érdekében hoztuk meg ezt a döntést.” – válaszolta az Indexnek Szabó Ibolya, a Coca-Cola Magyarország kommunikációs vezetője. A Coke Zero továbbra is kapható lesz boltokban és vendéglőkben, tette hozzá.

Második a Coke Zero

A hírt a McDonald’s is megerősítette lapunk megkeresésére, de egyik cég sem adott egyértelmű választ arra, hogy a termék forgalmazásnak megszüntetésében mennyire játszott szerepet az, hogy esetleg nem olyan népszerű itthon a Coca-Cola Zero, mint más országokban. “Értékesítési adatokat sajnos nem adhatunk ki.” – mondta mindkét cég kommunikációs vezetője, de Szabó Ibolya annyit azért elárult, hogy a szénsavas üdítők piacán a light-kategóriában az elsősorban nőkre pozicionált Coca-Cola Light piacvezető, a férfiakra pozicionált Coke Zero pedig a második.

A marketingesek számára közismert tény: Magyarországon nehezebb a férfiaknak szánt, egészséges életmódot szimbolizáló termékeket értékesíteni, mert a magyar férfiak jelentős része nőiesnek tartja az egészséges életmódot, és férfiasnak az egészségtelent. Feltehető, hogy a Coke Zero is küzd ezzel a problémával, hiszen ha tömegek rendelnék a gyorsétteremben, aligha így kéne portfoliót optimalizálni.

Mégsem olyan népszerű?

Arra a kérdésünkre, hogy miért baj, ha ott van még egy üdítő az étteremben, ami nem fogy annyira, mikor a többivel úgyis nagy bevételre tesznek szert, azt válaszolta Dudás Csilla, a gyorsétterem kommunukációs vezetője, hogy "vendégeink keresik az újdonságokat, ennek természetesen szeretnénk megfelelni és ezen folyamatosan dolgozunk együtt a Coca-Colával. Ehhez szükséges a változtatás, ezért hoztuk meg a Colával közösen a döntést a termék kivezetéséről."

A McDonald’s.hu oldalon egyébként a 'Termékek' menüpont alatt az 'Italok' almenüben már csütörtökön sem volt látható a Coca-Cola Zero. Coca-Cola Light továbbra is van, ugyanúgy, mint a többi Coca-Cola termék. Nemzetközi honlapok szerint Coke Zero kapható az angliai McDonald's-okban, Kanadában, de Németországban például nem, ott szintén csak Coca-Colát, és Coca-Cola Lightot lehet venni. "Mindig a helyi kultúra és a helyi piac igényei határozzák meg meg, hogy az italaink közül mit árulnak az egyes éttermekben." – mondta el a Coca-Cola Hungary kommunikációs vezetője.