Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Optimistább lett a kormány

2009.11.20. 12:32 Módosítva: 2009-11-20 12:36:36

A 2010-es makropálya módosítására készül a kormány, így a jövő évi inflációs prognózist 4,1 százalékról 3,9 százalékra csökkenti, a bruttó hazai termék (GDP) visszaesését pedig 0,9 százalékról 0,6 százalékra módosítja előrejelzés - mondta Csizmár Gábor, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) plenáris ülésén pénteken Budapesten.

Csizmár Gábor elmondta, hogy a változás nem érinti a költségvetési törvényt, mert a törvény sarokszámai már eldőltek, így csak fejezeteken belüli mozgás képzelhető el. Az előzetes bérkalkulációkra sincs számottevő hatással a makropálya módosítása, így a további tárgyalásokat sem befolyásolja az OÉT-en - mondta az államtitkár.

A munkavállalói oldal azt javasolja, hogy a 2010. évi minimálbér 76 000 forintra nőjön a jelenlegi 71 500 forintról, és a szakmunkás minimálbért illetően is hajlandóak elmozdulni korábbi javaslatuktól - mondta Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) elnöke, a munkavállalói oldal szóvivője az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) plenáris ülésén pénteken Budapesten. Korábban az oldal 78 000 forintos minimálbért javasolt és  eredetileg azt szerették volna, hogy a garantált bérminimum - szakmunkás minimálbér - a minimálbér 122 százaléka legyen.

Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára, a munkaadók szóvivője üdvözölte és gesztusértékűnek nevezte a munkavállalók javaslatát, elmondta, hogy mérlegelik azt.

Az oldalak között egyelőre a bérmegállapodás harmadik elemében - a bruttó keresetnövelésben - mutatkozik a legnagyobb távolság.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?