Optimistább lett a kormány

2009.11.20. 12:32 Módosítva: 2009.11.20. 12:36

A 2010-es makropálya módosítására készül a kormány, így a jövő évi inflációs prognózist 4,1 százalékról 3,9 százalékra csökkenti, a bruttó hazai termék (GDP) visszaesését pedig 0,9 százalékról 0,6 százalékra módosítja előrejelzés - mondta Csizmár Gábor, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) plenáris ülésén pénteken Budapesten.

Csizmár Gábor elmondta, hogy a változás nem érinti a költségvetési törvényt, mert a törvény sarokszámai már eldőltek, így csak fejezeteken belüli mozgás képzelhető el. Az előzetes bérkalkulációkra sincs számottevő hatással a makropálya módosítása, így a további tárgyalásokat sem befolyásolja az OÉT-en - mondta az államtitkár.

A munkavállalói oldal azt javasolja, hogy a 2010. évi minimálbér 76 000 forintra nőjön a jelenlegi 71 500 forintról, és a szakmunkás minimálbért illetően is hajlandóak elmozdulni korábbi javaslatuktól - mondta Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) elnöke, a munkavállalói oldal szóvivője az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) plenáris ülésén pénteken Budapesten. Korábban az oldal 78 000 forintos minimálbért javasolt és  eredetileg azt szerették volna, hogy a garantált bérminimum - szakmunkás minimálbér - a minimálbér 122 százaléka legyen.

Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára, a munkaadók szóvivője üdvözölte és gesztusértékűnek nevezte a munkavállalók javaslatát, elmondta, hogy mérlegelik azt.

Az oldalak között egyelőre a bérmegállapodás harmadik elemében - a bruttó keresetnövelésben - mutatkozik a legnagyobb távolság.