Sámuel, Hajna
18 °C
32 °C

Megtört az optimizmus szárnyalása

2009.11.23. 07:24
Novemberben – mintegy fél éven át tartó zuhanás majd fél éves emelkedés után – megtorpant a GKI konjunktúra-indexének szezonális hatásoktól megtisztított értékének emelkedése.

Kedvezőtlenebb lett novemberben, igaz, a statisztikai hibahatáron belüli mértékben az üzleti szektor és a fogyasztók várakozása is kissé - derült ki a GKI konjunktúra indexeiből.

Az üzleti szférán belül az ipari és építőipari bizalmi index stagnált, a kereskedelmi és a szolgáltatói kissé alacsonyabb lett. Az iparban az előző és a következő időszak termeléséről alkotott vélemény romlott, a rendelésállomány megítélése – ezen belül az exportrendeléseké is – viszont javult, s a saját termelésű készleteket is kisebbnek érezték a válaszolók. - áll az EU támogatásával készült felmérésben.

Az építőipari bizalmi index értéke második hónapja lényegében változatlan. Novemberben kissé javult az előző három hónap termelési színvonalának és a rendelésállományok megítélése is. A kereskedelmi bizalmi index értéke az elmúlt időszakban elég jelentős ingadozást mutatott, novemberben az index értéke kissé csökkent. Az októberi nagy javulás után lényegesen kedvezőtlenebb lett a rendelések megítélése, s az eladási pozícióról alkotott vélemény is valamelyest romlott. A készletszintet viszont kisebbnek érezték a cégvezetők. A szolgáltatói bizalmi index több hónapos markáns erősödés után novemberben kissé csökkent. Különösen az üzletmenet megítélése romlott számottevően, a közeljövőre vonatkozó forgalmi várakozások lényegében változatlanok maradtak.

Az iparban és az építőiparban kissé mérséklődött az árcsökkentési szándék intenzitása, a kereskedelemben és a szolgáltatói szférában pedig összességében stagnálással kalkuláltak a válaszolók. A fogyasztók inflációs várakozása az októberi nagy zuhanás után novemberben minimálisan emelkedett. A foglalkoztatási hajlandóság a stagnálást jelző szolgáltatások kivételével, ha minimálisan is, de minden ágazatban visszafogottabb lett. Fél évnyi javulás után jelentősen nőtt a lakosság munkanélküliségtől való félelme. A magyar gazdaság kilátásainak megítélése csak az iparban javult, a többi ágazatban és a fogyasztók körében romlott.

A GKI fogyasztói bizalmi index értéke – a május óta tartó markáns növekedést követően – novemberben minimálisan csökkent. Rövid távú megtakarítási képességét valamint a nagyértékű fogyasztási cikkek vásárlási esélyét az októberinél pozitívabban értékelte a lakosság, saját pénzügyi helyzetét viszont rosszabbnak.