Erzsébet
1 °C
4 °C

Megtört az optimizmus szárnyalása

2009.11.23. 07:24
Novemberben – mintegy fél éven át tartó zuhanás majd fél éves emelkedés után – megtorpant a GKI konjunktúra-indexének szezonális hatásoktól megtisztított értékének emelkedése.

Kedvezőtlenebb lett novemberben, igaz, a statisztikai hibahatáron belüli mértékben az üzleti szektor és a fogyasztók várakozása is kissé - derült ki a GKI konjunktúra indexeiből.

Az üzleti szférán belül az ipari és építőipari bizalmi index stagnált, a kereskedelmi és a szolgáltatói kissé alacsonyabb lett. Az iparban az előző és a következő időszak termeléséről alkotott vélemény romlott, a rendelésállomány megítélése – ezen belül az exportrendeléseké is – viszont javult, s a saját termelésű készleteket is kisebbnek érezték a válaszolók. - áll az EU támogatásával készült felmérésben.

Az építőipari bizalmi index értéke második hónapja lényegében változatlan. Novemberben kissé javult az előző három hónap termelési színvonalának és a rendelésállományok megítélése is. A kereskedelmi bizalmi index értéke az elmúlt időszakban elég jelentős ingadozást mutatott, novemberben az index értéke kissé csökkent. Az októberi nagy javulás után lényegesen kedvezőtlenebb lett a rendelések megítélése, s az eladási pozícióról alkotott vélemény is valamelyest romlott. A készletszintet viszont kisebbnek érezték a cégvezetők. A szolgáltatói bizalmi index több hónapos markáns erősödés után novemberben kissé csökkent. Különösen az üzletmenet megítélése romlott számottevően, a közeljövőre vonatkozó forgalmi várakozások lényegében változatlanok maradtak.

Az iparban és az építőiparban kissé mérséklődött az árcsökkentési szándék intenzitása, a kereskedelemben és a szolgáltatói szférában pedig összességében stagnálással kalkuláltak a válaszolók. A fogyasztók inflációs várakozása az októberi nagy zuhanás után novemberben minimálisan emelkedett. A foglalkoztatási hajlandóság a stagnálást jelző szolgáltatások kivételével, ha minimálisan is, de minden ágazatban visszafogottabb lett. Fél évnyi javulás után jelentősen nőtt a lakosság munkanélküliségtől való félelme. A magyar gazdaság kilátásainak megítélése csak az iparban javult, a többi ágazatban és a fogyasztók körében romlott.

A GKI fogyasztói bizalmi index értéke – a május óta tartó markáns növekedést követően – novemberben minimálisan csökkent. Rövid távú megtakarítási képességét valamint a nagyértékű fogyasztási cikkek vásárlási esélyét az októberinél pozitívabban értékelte a lakosság, saját pénzügyi helyzetét viszont rosszabbnak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?