Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mától termel a Higi papírgyára

2009.11.30. 13:31
Ma kellett elkezdeni a próbaüzemet a Higi Papirsoft Zrt. szolnoki papírgyárában, legalábbis erről tájékoztatott minket korábban a gyárépítést finanszírozó állami fejlesztési bank, az MFB. Hogy így van-e, ezt a Higinél – amely egyik tulajdonosa pert indított a cég tulajdoni viszonyainak változása miatt – senkitől sem sikerült megtudnunk.

A beruházó tájékoztatása szerint a próbaüzem várható kezdete 2009. november 30-a – a Magyar Fejlesztési Bank ezt a választ adta e hó elején, amikor az állami tulajdonú MFB nagyjából hétmilliárdos hiteléből épülő szolnoki papírgyár sorsáról érdeklődtünk. A Higi Papirsoft Zrt., mint arról korábban beszámoltunk, évek óta építi a gyárat a szolnoki ipari parkban, ám a beruházásban részt vevő cégek egy részét nem fizette ki, és tartozott az ipari parkot működtető kft-nek is.

A cég vezetése és tulajdonosi összetétele májusban alakult át, jelenleg többségi tulajdonosa a a Virgin-szigeteken bejegyzett Challenger Consultancy Services Ltd., míg a kisebbségi tulajdonos a gyárba a papíripari gépeket szállító olasz Over Meccanica SpA. Elvileg legalábbis, gyakorlatilag ugyanis az Over Meccanica a bírósághoz fordult a változások miatt.

A Fővárosi Bíróságtól kapott tájékoztatás szerint az olasz cég cégbejegyző végzés hatályon kívül helyezése érdekében indított pert a Higi ellen, az első tárgyalási nap februárban lesz. A veronai cég tulajdonosa, Emilio Robbi korábban azt nyilatkozta, egymillió euró készpénzt és hárommillió eurós bankgaranciát adtak a Higinek, ahogy fogalmazott: "olyan támogatást nyújtottunk, amely messze túlment azon a szinten, amely a projektben való szerepvállalásunk kapcsán elvárható".

A májusi tulajdonosváltásról korábban a szolnoki szoljon.hu hírportál azt írta: nem történt más, mint hogy a többségi offshore céget pénzügyi befektetők vásárolták meg. Az új többségi tulajdonos azonban lényegében csak visszatért, a Challenger ugyanis a cégbírósági adatok szerint 2003-tól május 6-ig már ott szerepelt a Higi birtokosai között (a korábbi cikkünkben írottakkal szemben nem is a Higi ellen kértek végrehajtást, hanem a Challenger ellen nyújtott be az alvállalkozók egyike fizetési meghagyás kibocsátása iránti kérelmet októberben).

Terner Géza, a cég vezérigazgatója a megyei lapnak azt nyilatkozta: "november végén, legkésőbb december első napjaiban indítjuk a gépeket". A cég által korábban felhalmozott tartozásokról azt mondta, a szállítói tartozások meghaladták a félmilliárd forintot, ezekből "mintegy négyszázmilliót már kifizettünk, egy másik csomag törlesztésére pedig megállapodásokat kötöttünk az érintettekkel. A teljesítés nélküli és a rosszul, hibásan teljesített számlákat peresítettük" – fogalmazott Terner, aki az ipari parkkal szemben fennálló több mint százmilliós tartozásról azt mondta: még idén kifizetik több mint felét, a jövő év elején pedig a maradékot.

Hogy a hitelező banknak ígérteknek megfelelően megkezdődött-e ma a termelés a szolnoki papírgyárban, azt nem sikerült megtudnunk. A cég honlapján található két telefonszám egyikén ugyan sikerült elérnünk valakit – nem mutatkozott be –, ám azt mondta, ő nem nyilatkozhat, a cég vezetőinek elérhetőségét sem adhatja meg, és nem tudja, megkezdődött-e Szolnokon a próbaüzem. Arra a kérdésünkre, hogy a szolnoki gyár számát meg tudja-e adni, azt válaszolta: tudomása szerint oda még nem kötötték be a telefont.