Forint elleni spekuláció miatt ítélhetik el a Deutsche Bankot

2009.12.03. 11:31

A Deutsche Bank elmarasztalásával végződhet a várhatóan még idén lezáruló, nemzetközi felügyeleti összefogáson alapuló vizsgálat, amely a pénzintézet londoni irodájának forintpiaci tevékenységét elemezte - tudta meg a Figyelő. A hetilap információi szerint a tavaly októberben tapasztalt spekulációk közül ez az utolsó, amelyben felügyeleti eljárás zajlott.

Várhatóan még idén elmarasztalják a Deutsche Bankot tavaly októberi forintpiaci tevékenységéért, ami a hetilap információi szerint az utolsó a tavaly őszi spekulációk közül, amelyben eljárás folyt.

A Figyelő rövid írásában emlékeztet arra, hogy a Deutsche Bank londoni deszkje 5 magyar pénzintézetnek adott el speciális 5 éves árfolyam-index swap termékeket, és a tranzakciók a forint intenzív gyengülése után komoly veszteségeket és elszámolási vitát okoztak.

A hetilap akkor (februári cikkében) azt írta, hogy a forint árfolyam októberi hirtelen zuhanása mögött egy ügyletsorozat állt, amely a DB és több magyar pénzintézet között jött létre és a gazdaságpolitikusok ennek kapcsán emlegették a forint elleni spekulációt. A tranzakciók lényege, hogy az eladónak (ebben az esetben a Deutsche Bank) a forint gyengülése, míg a vevőknek az erősödés volt kedvezőbb. A Figyelő februári cikkében azt írta, hogy a DB feltűnően negatív véleményeket kezdett el megfogalmazni, miután sok ilyen terméket adott el. A hetilap akkor úgy fogalmazott, hogy nehéz megítélni, hogy ez forint elleni piacbefolyásoló támadásnak tekinthető-e.