Luca, Ottilia
2 °C
4 °C
Index - In English In English Eng

2010 lehet a zölderőművek nagy éve

2009.12.18. 13:08 Módosítva: 2009.12.18. 13:27
Az idén a gazdasági válság ellenére jelentősen nőtt a zölderőmű-projektek száma Magyarországon, 2010 így áttörést hozhat a megújulóenergia-termelésben. A zöldenergia-termelésen belül a hangsúly egyre inkább a biogáz és biomassza erőművek létesítése felé tolódik, ezt támasztja alá az a tény is, hogy 2009 végéig csaknem húsz erőmű építésére adtak engedélyt Magyarországon.

Csaknem húsz új biogáz és biomassza-erőmű létesítésére adott engedélyt hazai vállalkozásoknak az energiahivatal december elejéig, miközben a beruházók szélerőmű építés iránt tanúsított érdeklődése jelentősen csökkent. Az ELMIB-csoport várakozásai szerint ez a tendencia tovább erősödhet 2010-ben, köszönhetően annak is, hogy Magyarország adottságai elsősorban biogáz és biomassza erőművek építéséhez ideálisak.

Fordult a kocka

Az ELMIB felmérése szerint az elmúlt évek során engedélyezett szélerőművek száma többszöröse volt a biomassza és biogáz erőművekének, ám idén fordult a kocka. 2010-ben a zöldmezős, új biogáz és biomassza erőművek létrehozására irányuló tervek száma jelentősen meghaladta a szélerőművekét. Idén először jelentek meg olyan vállalkozások, amelyek zölderőművek építésével oldották meg saját energiaellátásukat. A beruházók közt olyan mezőgazdasági üzemek is akadnak, amelyek hulladékuk feldolgozása során állíthatnak majd elő energiát, miközben a folyamat eredményeként keletkező végtermék felhasználható lesz a termőtalaj javítására is..

A zölderőművek építési terveink száma annak ellenére nőtt számottevően, hogy a gazdasági válság jelentősen rontotta mind a beruházási lehetőségeket, mind a zöldenergia árelőnyét. Az ELMIB csoport ugyanakkor a konjunktúra feléledésével párhuzamosan a nyersanyag - így az olaj és a gáz - árának növekedésére számít 2010-ben.

A fosszilis energiahordozók iránti kereslet növekedése már most is a jelenlegi 80 dollár közelébe röpítette az olaj hordónkénti árát, miközben egyes prognózisok jövőre ismét a százdolláros szint elérésével számolnak. Mindez fokozza a megújuló forrásokból származó energia versenyképességét, és tovább ösztönzi az új beruházásokat, így 2010 újabb lendületet adhat a biogáz- és biomasszaerőmű-építéseknek országszerte.

Európa mögött kullogunk

A magyar villamosenergia-termelésnek 2008-ban mintegy 7 százaléka származott megújuló energiaforrásból, miközben Európában ugyanez az arány 17 százalékos volt. A helyi erőforrásokra alapozó, környezetbarát energia előnyei ugyanakkor Magyarországon is egyre szembetűnőbbek: a beruházás új munkahelyeket teremt, a kisebb széndioxid-kibocsátáshoz rövidebb szállítási útvonal és ezzel együtt biztonságos, kiszámítható ellátás társul. Emellett a megújuló energiára alapozott helyi termelés csökkenti a vállalatok, térségek és az egész ország függőségét az energiaimporttól, a beruházások pedig segíthetik Magyarország kilábalását a gazdasági válságból. Kele József, az ELMIB vezérigazgatója úgy véli, hogy a hazai szabályozás megfelelő átalakításával még kedvezőbb feltételeket lehetne teremteni a zölderőmű-beruházások fellendítéséhez. Ezt egészíthetné ki az uniós támogatások intenzitásának növelése is..

Az ELMIB csoport idén adta át Dömsödön hazánk harmadik legnagyobb mezőgazdasági hulladékra alapozott biogáz erőművét, amely egy Dömsöd méretű város - háromezer háztartás - villamosenergia-fogyasztásának megfelelő mennyiségű áramot termel. A társaság Kaposváron és Salgótarjánban megállapodást kötött további két biomassza erőmű építéséről, amelyek 2012-től a helyi távfűtés árát is tovább mérsékelhetik. Az társaság tevékenysége az energiával kapcsolatos szolgáltatások széles körét öleli fel: megújuló energiaforrásokon alapuló energiatermeléssel, energiakereskedelemmel és gázelosztással, közvilágítási és belsővilágítási rendszerek korszerűsítésével és üzemeltetésével egyaránt foglalkozik..