Benzináremelés jöhet

2009.12.20. 11:36 Módosítva: 2009.12.20. 12:49
Emelkedtek a benzin és gázolaj forintban mért tőzsdei jegyzései az elmúlt napokban, így a Portfolio.hu várakozásai szerint a Mol is emelhet majd jövő héten a hazai üzemanyagok árain.

A múlt heti záró értékéhez képest tegnap délutánig stagnált dollárban mérve a benzin ára, miközben a gázolaj 3,7 százalékos emelkedést produkált. A forint mindeközben tovább gyengült a dollárral szemben (a múlt pénteki 186,3 helyett tegnap délután 192 körül járt a jegyzés), ezért hazai fizetőeszközben mérve a benzin 4, a gázolaj pedig 8 százalékkal lett drágább.

Az elmúlt egy-másfél év hektikus ármozgásai közepette a Mol árdöntései kevésbé kiszámíthatóak, mint korábban. Így pontosan szinte lehetetlen előre jelezni, hogy mekkora lehet a hazai árváltozás jövő héten. A múlt heti ármozgások azonban akár már önmagukban is áremelkedést sarkallhatnák a Molt. A tőzsdei mozgások alapján a gázolaj esetében persze nagyobb valószínűséggel lehet áremeléstől tartani.

A múlt hét során forintban mérve a benzin 5,9, a gázolaj pedig 5,5 százalékkal lett olcsóbb. Ilyen mértékű változásokat követően a Mol bruttó 4 forinttal csökkentette a benzin, bruttó 2 forinttal pedig a gázolaj árát. Ezekből kiindulva arra számíthatunk, hogy a Mol a hazai üzemanyagárak emeléséről dönt hétfőn.