Az MVM 20 milliárd forint osztalékelőleget fizet

2009.12.23. 13:39
A 2009. évi nyereségből 20 milliárd forint osztalékelőleget fizet a Magyar Villamos Művek Zrt. a kedden megtartott rendkívüli közgyűlés döntésének megfelelően - közölte Tringer Ágoston, az MVM kommunikációs vezetője az MTI-vel szerdán.

Az előző évi, a 2008. évi profitból 38,81 milliárd forint osztalékot fizetett az MVM. A közel 100 százalékban állami tulajdonban lévő cég tulajdonosai, közöttük a magyar államot képviselő Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) jóváhagyta a Bakonyi Kombiciklus Kft. erőmű beruházására 63 millió euró hitel felvételét. Mártha Imre, az MVM vezérigazgató az MTI kérdésére elmondta, hogy a 15 év futamidejű hitel kondíciója az országkockázatnak megfelelő. A vezérigazgató sikerként könyvelte el, hogy a négy magyar bankból álló konzorcium ilyen kedvező feltételekkel biztosít maximum 63 millió eurós hitelkeretet az MVM-nek.

A korábbi tájékoztatás szerint a Bakonyi Kombiciklusú Kft. projekttársaság a magyar villamosenergia rendszer rugalmasságát javító erőművet épít 2010 végéig.  Az 58 megawatt teljesítményű áramtermelő alapkövet idén májusban rakták le. A projekttársaságban az MVM 50,1, a Demján Sándor nevével fémjelzett Euroinvest pedig 49,9 százalékban tulajdonos.

A részvényesek módosították az MVM csoporthoz tartozó Vértesi Erőműre vonatkozó korábbi közgyűlési határozatot, és az eredeti határidőt, 2010. március 30-at 2010 július 31-re módosították. Eddig az időpontig kell megvizsgálni a 2009. évi gazdálkodás ismeretében azt, hogy mi legyen az erőmű további sorsa. A Vértesi Erőmű Zrt. tulajdonosaként az MVM 2009 májusában közgyűlési határozatot hozott arról, hogy ha nem sikerül megvalósítani a társaságnál olyan költséghatékonysági programot, aminek eredményeként nullszaldóssá válik a gazdálkodás, akkor, az eredeti időpont szerint a jövő év márciusának végéig megvizsgálják az erőmű működésének megszüntetését. Tringer Ágoston a határidő meghosszabbítását azzal indokolta, hogy az időpont módosításával lesz idő figyelembe venni az Európai Unió szénfillér intézményének jövőjére vonatkozó  álláspontját.

A "szénfillér" évről-évre csökkenő mértékű  támogatás a Vértesi Erőműnek, ami lehetővé teszi, hogy a gazdaságtalan széntermelés leépítését fokozatosan lehessen megvalósítani elsősorban foglalkoztatási és szociális szempontok miatt. Ezt a támogatást is az áram végfelhasználói fizetik meg az árban. Jelenleg kilowattóránként 0,2 forint körül van a szénfillér.

A részvényesek tájékoztatót hallgattak meg a közgyűlésen az MVM legújabb akvizíciójáról, a Hungarowind Kft. megvásárlásáról. Az MVM idén novemberben vásárolta meg a 23 megawatt teljesítménnyel rendelkező szélerőműtársaságot Raiffeisen Energiaszolgáltató Kft.-től, amelynek birtokában van a nyolc szélkereket működtető sopronkövesd-nagylózsi szélerőműpark.