A legtöbb magyar a munkahelyét félti

2009.12.29. 21:29 Módosítva: 2009.12.29. 21:43
A legtöbben a munkahelyükért aggódnak Magyarországon, de a gyerekek taníttatását és az energiaárak növekedését is fő problémaként jelölték meg a Nielsen felmérésében. Minden ötödik ember szerint egy év múlva vége lesz a válságnak az országban.

A magyarok 23 százaléka aggódik munkahelyének biztonsága miatt, miközben 2008-ban ilyenkor még 16 százalék volt ez az arány, derül ki a Nielsen piackutató legfrissebb felméréséből. A piackutató 54 országban, köztük Magyarországon végzett online felmérést, hogy mi jelenti a legnagyobb gondot a megkérdezetteknek a következő fél évben.

A felmérésből kiderül, hogy 2009 őszén a munkahelyek biztonsága után a gyerekek taníttatása, boldogulása, valamint az energiaárak növekedése miatt aggódott a legtöbb magyar, a válaszadók 12-12 százaléka.

A magyarok 11-11 százaléka aggódott egészsége, valamint adóssága, továbbá a foglalkozás és a magánélet egyensúlya miatt. Csak 5 százalék említette fő gondként a gazdaság helyzetét, míg 4 százalék nevezte meg a politikai stabilitást, 3 pedig a növekvő élelmiszer árakat.

A magyarok közeljövőre vonatkozó válaszai jelentősen eltérnek a nemzetközi átlagtól. Egyrészt abban, hogy a munkahelyek biztonságáért globálisan csak a megkérdezettek 14 százaléka aggódik, másrészt az energiaárak emelkedése, valamint a gyerekek boldogulása is kisebb szerepet játszik (7, illetve 6 százalék).

Átlagosan, az 54 országban megkérdezettek többsége (18 százalék) jelölte meg fő gondként a gazdasági helyzetet, ezt követi a munkahelyek biztonsága (14 százalék), foglalkozás és magánélet egyensúlya (12 százalék).

A felmérésben a válság megítélését is vizsgálták. A megkérdezett magyarok 19 százaléka mondta, hogy Magyarország a következő egy évben kikerül a gazdasági válságból, míg a válaszadók 57 százaléka szerint addigra sem lesz vége a válságnak. Globálisan átlagosan a válaszadók 26 százaléka gondolja, hogy országa tizenkét hónap múlva túl lesz a recesszión.