Koronavírus adatok

2022. jan. 17.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Piroska
-3 °C
5 °C

Csináljunk együtt új kétszázast!

2008.07.28. 11:39
A jegybank júniusban döntötte el, hogy 2009 első felében ismét forgalomba hozzák a 200 forintos érméket. Ilyen pénzünk volt már 1992 és 1998 között, tíz éve a magas ezüsttartalma miatt kivonták a forgalomból. Arról még semmit nem tudni, milyen lesz az új érme, de az Index szavazásán elárulhatják, milyet szeretnének.

Tömege 12 gramm, átmérője 32, vastagsága 1,7 milliméter volt, ezüstből és rézből állt, recés peremén a recék száma 126 volt, hátoldalán kezdetben a nemzeti bank, majd az azóta a 20 ezresen is feltűnt Deák Ferenc szerepelt. Ezek voltak a legfőbb paraméterei az 1992 és 1998 között forgalomban lévő első 200 forintos érmének, amely 1947 után az első ezüsttartalmú pénz volt.

A kilencvenes évek kétszázas érméjéből a bevonásig összesen több mint 11 millió darabot vertek. Ezek jelentős része – a vélt magas érték miatt – hamar kikerült a forgalomból. A korabeli városi legendákban 400-500 forintra tették egy-egy kétszázas "valódi" értékét. Noha ennyit akkor még nem értek, ma már online licitáláson valóban ilyen árfolyamúra taksálják a modern magyar ezüstpénzt, az egyik piactéren 245 darabot vehetnénk legalább 130 000 forintos azonnali áron, vagyis darabonként nagyjából 530 forintért. Mindenesetre végül az ezüsttartalom vezetett a kivonásához is: miközben ez az előállítási költséget is növelte, alapvető gondot az okozott, hogy a lakosság inkább emlékérmeként, és nem fizetőeszközként tekintett a 200-asra, azaz inkább eltettük, mintsem használtuk a pénzt, ez pedig értelmetlenné tette a gyártását.

Jobb lesz mindenkinek

És amelyet 11 év után új 200 forintos érme követ; legalábbis így döntött még júniusban a jegybank monetáris tanácsa. A döntést elsősorban azzal indokolták, hogy a papír 200-asok – amelyeket egy ideig, várhatóan a jövő év végéig az érmékkel párhuzamosan használhatunk – túl sokat vannak forgalomban, így gyorsan elhasználódnak, folyamatos újragyártásuk pedig jelentős többletkiadás a nemzetgazdaságnak. Ráadásul az étel-, ital- vagy éppen parkolóautomaták is könnyebben kezelhetők lesznek a fém 200-asokkal.

A jegybank emellett a 200 forintos érme újraélesztésével szeretné megkezdeni a lakosok egyfajta felkészítését az euró bevezetésére. Egészen pontosan ahhoz próbálnak minket hozzászoktatni, hogy a zsebünkben csörgő apró korántsem értéktelen. Miközben ugyanis jelenleg a még 50 eurócentet sem érő 100 forintos a legnagyobb érménk, addig az euró bevezetése után a még most is több mint 400 forntot érő 2 eurósokat is (sőt, az osztrákoknál van 5 eurós, igaz, csak náluk használható emlékérme is).

A fém 200-as bevezetésével kapcsolatos konkrét intézkedéseket őszre ígérte a jegybank, így egyelőre azt sem lehet tudni, hogy fog kinézni az új érme. Csak annyit mondtak: az új érme tervezésekor a jegybank kiemelt figyelmet fordít arra, hogy az ne legyen összetéveszthető más fémpénzzel, az új 200-ason szereplő motívumról pedig szavazást terveznek.

De milyen legyen?

Az Indexen viszont nemcsak arról szavazhat, hogy mit szeretne a kétszázas elő- és hátlapján látni, hanem arról is, milyen legyen az új érme. Megszavazhatja, milyen alakú, milyen és hány színű, recés vagy éppen sima szélű, nehéz vagy könnyű, kicsi vagy nagy kétszázast szeretne-e. Sőt, egy következő szavazási körben arról is dönthet, kit szeretne az érme hátlapján látni – ha most megírja javaslatát, akkor lehet, hogy az ön jelöltje is fenn lesz a listánkon.

Tessék tehát írni és választani, milyen kétszázast szeretnének. Ugyan a hídnévszavazáson csúfosan megbukott isten online szava, most itt az újabb esély véleményt formálni. Szavazásra fel!  • Vennék
  • Hírek