Aliz
6 °C
14 °C

Történelmi csúcsra ér a benzinár

2010.01.04. 15:27
Bruttó 4 forinttal emelkedik szerdán 0 órától a benzin literenkénti ára a hazai kutakon, miközben a gázolaj ára 3 forinttal kúszik feljebb. Ennek hatására a kiskereskedők a Moltól a benzin literjéhez már csak 300 forintfeletti áron juthatnak hozzá. Az átlagár így a 2008 nyarán elért történelmi csúcsot éri el újra, a benzin 317 forinba kerülhet, a dízel 297-be, átlagosan.

Szerdán, január 6-án nulla órától 4 forinttal emeli Mol a benzin bruttó nagykereskedelmi listaárát, miközben a gázolaj ára 3 forinttal kúszik feljebb - tudta meg a Portfolio.hu. Ez azt jelenti, hogy az olajcég a benzin literjét a kiskereskedőknek listaáron bruttó 300,5 forintért, a gázolajat pedig bruttó 281,9 forintért adja majd.

Bár az egyes kutak árképzése egymástól eltérő, az autósok nagyjából ugyanilyen mértékű, 4-3 forintos árváltozással szembesülnek majd szerdától az állomásokon. Ez azt jelenti, hogy a benzint átlagosan valahol 317-318, a gázolajat pedig átlagosan 296-297 forint környékén tankolhatjuk literenként.

Az újabb áremelés magyarázata egyszerű: a benzin és a gázolaj a múlt hét folyamán dollárban mérve is drágult a tőzsdén 2,2, illetve 4,6 százalékot, ám a tendenciát a forint erősödése mérsékelte: a drágulás hazai devizában kifejezve 1,2 illetve 3,6 százalékos volt.

A Mol egy hete a 95-ös benzin árát 6 forinttal, a gázolajét pedig 4 forinttal növelte, de január elsején további áremelkedést hajtott végre a jövedéki adó szabályainak változása miatt. Emiatt  a benzin mintegy 14 forinttal, a gázolaj 9 forinttal került  többe az MTI számítása szerint.

Az eheti emeléssel a benzin átlagára megismétli a 2008. évi júniusi történelmi csúcsot, azaz az átlagára 317 forint lesz. A gázolaj átlagára eléri a 297 forintot.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?