Judit
2 °C
7 °C

A benzinár dobta meg az inflációt

2010.01.14. 09:26 Módosítva: 2010-01-14 09:41:41
Idén még elérjük a 3 százalék alatti inflációt is, novemberről decemberre nem is volt nőttek az árak. Tavaly decemberhez képest viszont 5,6 százalékkal ér kevesebbet a pénzünk, döntően az energia és üzemanyagárak emelkedése miatt.

2009. decemberben a fogyasztói árak az előző hónaphoz viszonyítva összességükben nem változtak, 2008. decemberhez viszonyítva 5,6%-kal növekedtek. Az elmúlt évben, átlagosan 4,2%-kal voltak magasabbak az árak, mint 2008-ban - közölte a KSH. Novemberben az éves infláció 5,2 százalékos volt, októberben 4,7 százalékos.

12 hónap alatt, 2008. decemberhez viszonyítva, az élelmiszerek árai az átlagosnál kisebb mértékben, 2,9 százalékkal emelkedtek. Ezen belül jelentősen drágult a csokoládé, kakaó 9,8, a tojás 9,2, a párizsi, kolbász 8,8, valamint a házon kívüli étkezés 7,1 százalékkal. Árcsökkenés következett be az étolaj (20,4%), a tej (6,1%) és a liszt (4,8%) esetében. Az átlaghoz képest nagyobb mértékben, 10,2 százalékkal drágultak az egyéb cikkek, ezen belül a járműüzemanyagok ára 18,8 százalékkal, a gyógyszer, gyógyáru 8,3 százalékkal drágult. Szintén átlag feletti (10,0%) volt az áremelkedés a szeszes italok, dohányáruk, valamint a szolgáltatások (5,8%) esetében. Ez utóbbin belül a szemétszállítás 15,6, a vízdíj 11,6, a csatornadíj 11,5 százalékkal drágult. A tartós fogyasztási cikkek (4,0%) és a háztartási energia (2,7%) körében átlag alatti volt az áremelkedés, ez utóbbin belül az elektromos energia ára 15,9 százalékkal nőtt, a távfűtés ára 15,1 százalékkal, a vezetékes gázé 4,4 százalékkal csökkent. A ruházkodási cikkek esetében kis mértékű áremelkedés (0,1%) következett be.

A fenti adatsorból is kiderül, hogy több egyszeri tétel is megdobta a decemberi inflációs adatot, melyek közül a legjelentősebb az üzemanyagárak alakulása. Miután tavaly decemberben a világpiacon a recessziótól való félelem nagyon alacsony (40 dollár közeli) olajárakat eredményezett, az üzemanyagárak alacsonyak voltak, most az éves mutató így erre a bázisra épül, ennek köszönhető a 18,8 százalékos áremelkedés.

Ugyanakkor a mostani inflációs rátában még érezzük az áfaemelés egyszeri hatását is, ami az év közepén esik ki a számításból. Ennek is köszönhető, hogy jelenleg az elemzői prognózisok arról szólnak, hogy az év közepére elérjük a jegybanki célt jelentő 3 százalékos inflációs szintet, sőt, az év második felének elején az alá mehetünk.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?