Valér
-2 °C
0 °C

Négymilliárd litert tankoltunk tavaly

2010.01.15. 07:46 Módosítva: 2010-01-15 07:46:51
2009-ben összesen 3,3 milliárd liter üzemanyagot adtak el a hazai töltőállomásokon a több mint ezer kutat, így a piac 80-85 százalékát tömörítő Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) tagjai (a teljes hazai forgalom tehát valahol 3,8 milliárd liter körül lehet). A negyedik negyedévben a válság ellenére a gázolajfogyasztás még mindig növekedett (igaz csak minimális mértékben), a benzinfogyasztás viszont ismét jelentős mértékben csökkent.

Megérkezett a gazdasági válság az üzemanyagok piacára, a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) adatai szerint a tavalyi negyedik negyedévben 2 százalékkal csökkent Magyarországon a szervezet tagjai által eladott mennyiség. Ezt megelőzően csak egyetlen alkalommal, a harmadik negyedévben volt visszaesés (2.3%-os).

Az értékesített mennyiség a negyedik negyedévben 814 millió liter volt, míg az év során 3,3 milliád liter üzemanyagot adtak el a kutasok, ami stagnálást jelent a 2008-as adathoz képest. A benzin fogyasztás a negyedik negyedévben 4%-kal csökkent az előző negyedévi 5%-os visszaesést követően.

A megoszlást tekintve a dízel továbbra is tör előre, hiszen a benzinfogyasztás jelentős csökkenése ellenére a negyedik negyedévben gázolajból év/év alapon még mindig valamivel több fogyott (+0.2%). A MÁSZ által lefedett piac 52  százalékát az utóbbi üzemanyagfajta uralta. A dízel térnyerése az elmúlt években az Európa szerte megfigyelhető folyamat volt, az 52 százalékos hazai arány egyébként nem kiugróan magas érték a kontinensen.

A negyedik negyedévben 30 százalékkal csökkent a 98-as benzin fogyasztása, a teljes fogyasztáson belül a súlya így még marginálisabb lett.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!