Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Tovább javult a cégek kedve

2010.01.25. 08:06 Módosítva: 2010-01-25 08:06:03
A termelés növekedésére számítók száma 2008 júliusa óta először immár nem maradt el a csökkenéstől tartókétól. Ezen belül a nagyvállalatok optimistábbak, a kicsik pesszimistábbak voltak.

Enyhe emelkedéssel kezdte az évet a GKI konjunktúra-index (legalábbis a szezonális hatásoktól megtisztított értéke). A várakozások sokkal kevésbé pesszimisták az egy évvel korábbinál, kedvezőbbek a 2008 októberinél is, de még nem érték el a válság előtti utolsó „békehónapra”, 2008 szeptemberére jellemző értéket. A GKI Gazdaságkutató Zrt. által – az Európai Unió támogatásával – készített felmérés szerint tehát januárban az üzleti szektorban és a fogyasztók körében is folytatódott a bizalmi indexek 2009. május óta tartó markáns emelkedése.

 
gki

Az üzleti szektoron belül az ipari és építőipari várakozások javultak, a szolgáltató cégeké nem változott, a kereskedelmieké viszont romlott. Az ipari bizalmi index januárban folytatta a tavaszi mélypont óta töretlen növekedését, de még a negatív tartományban van. Az elmúlt időszak termelésének megítélése ugyan romlott, de a következő időszaké javult. Sőt, a termelés növekedésére számítók száma 2008 júliusa óta először immár nem maradt el a csökkenéstől tartókétól. Ezen belül a nagyvállalatok optimistábbak, a kicsik pesszimistábbak voltak.

A válaszolók nagyobbnak érezték rendelésállományukat – az exportrendeléseket is –, a saját termelésű készleteket viszont kisebbnek. Az építőipari bizalmi index értéke december után januárban is kissé emelkedett. Romlott az előző három hónap termelési színvonalának megítélése, a rendelésállományok értékelése lényegében nem változott, de a következő három hónapban foglalkoztatott létszámra vonatkozó várakozások valamelyest javultak. A kereskedelmi bizalmi index értéke az elmúlt háromnegyed évben jelentős ingadozások mellett enyhe növekedési pályát írt le, januárban éppen valamelyest visszaesett.

Januárban számottevően romlott a foglalkoztatott létszám, ugyanakkor enyhén javult az előző időszak üzletmenete megítélése, s a közeljövő forgalmával kapcsolatos várakozás.

Minden ágazatban csökkent az árcsökkenésre számítók köre, s erősödtek a lakosság inflációs várakozásai. A foglalkoztatási szándék az iparban és az építőiparban erősödött, a kereskedelemben és a szolgáltatások körében gyengült. A magyar gazdaság egészére vonatkozó kilátások viszont az iparban és az építőiparban romlottak, míg a kereskedelemben és a szolgáltatók körében javultak.

A GKI fogyasztói bizalmi index a 2009. novemberi megtorpanás után az elmúlt két hónapban emelkedett. Januárban a munkanélküliséggel kapcsolatos félelmek érezhetően erősödtek, a saját pénzügyi helyzet és megtakarítási lehetőség megítélése azonban kissé javult decemberhez képest.