Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Tovább javult a cégek kedve

2010.01.25. 08:06 Módosítva: 2010-01-25 08:06:03
A termelés növekedésére számítók száma 2008 júliusa óta először immár nem maradt el a csökkenéstől tartókétól. Ezen belül a nagyvállalatok optimistábbak, a kicsik pesszimistábbak voltak.

Enyhe emelkedéssel kezdte az évet a GKI konjunktúra-index (legalábbis a szezonális hatásoktól megtisztított értéke). A várakozások sokkal kevésbé pesszimisták az egy évvel korábbinál, kedvezőbbek a 2008 októberinél is, de még nem érték el a válság előtti utolsó „békehónapra”, 2008 szeptemberére jellemző értéket. A GKI Gazdaságkutató Zrt. által – az Európai Unió támogatásával – készített felmérés szerint tehát januárban az üzleti szektorban és a fogyasztók körében is folytatódott a bizalmi indexek 2009. május óta tartó markáns emelkedése.

 
gki

Az üzleti szektoron belül az ipari és építőipari várakozások javultak, a szolgáltató cégeké nem változott, a kereskedelmieké viszont romlott. Az ipari bizalmi index januárban folytatta a tavaszi mélypont óta töretlen növekedését, de még a negatív tartományban van. Az elmúlt időszak termelésének megítélése ugyan romlott, de a következő időszaké javult. Sőt, a termelés növekedésére számítók száma 2008 júliusa óta először immár nem maradt el a csökkenéstől tartókétól. Ezen belül a nagyvállalatok optimistábbak, a kicsik pesszimistábbak voltak.

A válaszolók nagyobbnak érezték rendelésállományukat – az exportrendeléseket is –, a saját termelésű készleteket viszont kisebbnek. Az építőipari bizalmi index értéke december után januárban is kissé emelkedett. Romlott az előző három hónap termelési színvonalának megítélése, a rendelésállományok értékelése lényegében nem változott, de a következő három hónapban foglalkoztatott létszámra vonatkozó várakozások valamelyest javultak. A kereskedelmi bizalmi index értéke az elmúlt háromnegyed évben jelentős ingadozások mellett enyhe növekedési pályát írt le, januárban éppen valamelyest visszaesett.

Januárban számottevően romlott a foglalkoztatott létszám, ugyanakkor enyhén javult az előző időszak üzletmenete megítélése, s a közeljövő forgalmával kapcsolatos várakozás.

Minden ágazatban csökkent az árcsökkenésre számítók köre, s erősödtek a lakosság inflációs várakozásai. A foglalkoztatási szándék az iparban és az építőiparban erősödött, a kereskedelemben és a szolgáltatások körében gyengült. A magyar gazdaság egészére vonatkozó kilátások viszont az iparban és az építőiparban romlottak, míg a kereskedelemben és a szolgáltatók körében javultak.

A GKI fogyasztói bizalmi index a 2009. novemberi megtorpanás után az elmúlt két hónapban emelkedett. Januárban a munkanélküliséggel kapcsolatos félelmek érezhetően erősödtek, a saját pénzügyi helyzet és megtakarítási lehetőség megítélése azonban kissé javult decemberhez képest.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!