Judit
3 °C
7 °C

A nagykereskedő csalt, a benzinkutas nem fizetett

2010.01.27. 07:53 Módosítva: 2010-01-27 08:01:58
A benzinkútnak üzemanyagot szállító nagykereskedő nem adta meg a literenkénti 1 forintos kedvezményt, mire a kutas a követelését be akarta számítani a nagykereskedőnek járó összegbe. A bíróság hat év múlva tette lehetővé ezt.

A franchise-hálózatban működő benzinkút-üzemeltető cég még 1998-ban kötött ötéves szerződést az üzemanyag-nagykereskedő társasággal, amely literenként 1 forint árengedményt ígért neki a nagykereskedelmi árból, viszont csak tőle vásárolhatott üzemanyagot és kenőanyagot is. Egy év sem telt el, amikor a kutas észlelte: a nagykereskedő becsapja, nem adja meg neki a literenkénti 1 forintos kedvezményt - írja a Napi Gazdaság.

A nagykereskedő bő egymillió literre elismerte a "csalást", és kérte, hogy erre állítsa ki a kutas a számlát. A dolgok elvileg simán zajlottak a szerződés 2003-ban történt lejártáig, amikor is a kutas nem fizette ki a nagykereskedő utolsó, 11 millió forintos számláját. Arra hivatkozott, hogy további 7,5 millió liter üzemanyagra nem kapta meg az 1 forintos kedvezményt, ezért most 7,5 millió forintot beszámít a nagykereskedő végszámlájába.

A nagykereskedő 2004 elején pert indított és követelte a kutas cégtől a 11 millió forintot. A bíróságon szakértők jöttek, szakértők mentek, a bíróság pedig egy közbenső ítéletében kimondta, hogy a kutas fizesse meg a 11 milliót addig is, amíg eldől, hogy a nagykereskedő hány liter üzemanyag után csalta el az 1 forintot. Az egyik szakértő 2,5 millió forintos túlszámlázást talált a nem megadott 1 forintos kedvezmény miatt, a másik ennél jóval többet.

Az elsőfokú bíróság végül 9,5 millió forintot talált megalapozottnak, és kötelezte a nagykereskedőt arra, hogy ezt fizesse meg a benzinkút üzemeltetőjének. Mondani sem kell, hogy a nagykereskedő ezt sokallta és fellebbezett a táblabírósághoz. Ez a fórum azt a szakértői véleményt fogadta el, amely szerint 6,2 millió forinttal számlázott többet a nagykereskedő a nem megadott literenkénti 1 forintos kedvezmény miatt.

A kutas tehát túlfizette a nagykereskedőt a korábbi 11 millió forinttal, abból le kell vonni a 6,2 millió és csak a különbözet jár a nagykereskedőnek. A végső elszámolásnál a nagykereskedő 55, míg a benzinkutas 45 százalékban lett pernyertes, így a perköltséget ennek arányában osztotta meg köztük a bíróság.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?