A nagykereskedő csalt, a benzinkutas nem fizetett

2010.01.27. 07:53 Módosítva: 2010.01.27. 08:01
A benzinkútnak üzemanyagot szállító nagykereskedő nem adta meg a literenkénti 1 forintos kedvezményt, mire a kutas a követelését be akarta számítani a nagykereskedőnek járó összegbe. A bíróság hat év múlva tette lehetővé ezt.

A franchise-hálózatban működő benzinkút-üzemeltető cég még 1998-ban kötött ötéves szerződést az üzemanyag-nagykereskedő társasággal, amely literenként 1 forint árengedményt ígért neki a nagykereskedelmi árból, viszont csak tőle vásárolhatott üzemanyagot és kenőanyagot is. Egy év sem telt el, amikor a kutas észlelte: a nagykereskedő becsapja, nem adja meg neki a literenkénti 1 forintos kedvezményt - írja a Napi Gazdaság.

A nagykereskedő bő egymillió literre elismerte a "csalást", és kérte, hogy erre állítsa ki a kutas a számlát. A dolgok elvileg simán zajlottak a szerződés 2003-ban történt lejártáig, amikor is a kutas nem fizette ki a nagykereskedő utolsó, 11 millió forintos számláját. Arra hivatkozott, hogy további 7,5 millió liter üzemanyagra nem kapta meg az 1 forintos kedvezményt, ezért most 7,5 millió forintot beszámít a nagykereskedő végszámlájába.

A nagykereskedő 2004 elején pert indított és követelte a kutas cégtől a 11 millió forintot. A bíróságon szakértők jöttek, szakértők mentek, a bíróság pedig egy közbenső ítéletében kimondta, hogy a kutas fizesse meg a 11 milliót addig is, amíg eldől, hogy a nagykereskedő hány liter üzemanyag után csalta el az 1 forintot. Az egyik szakértő 2,5 millió forintos túlszámlázást talált a nem megadott 1 forintos kedvezmény miatt, a másik ennél jóval többet.

Az elsőfokú bíróság végül 9,5 millió forintot talált megalapozottnak, és kötelezte a nagykereskedőt arra, hogy ezt fizesse meg a benzinkút üzemeltetőjének. Mondani sem kell, hogy a nagykereskedő ezt sokallta és fellebbezett a táblabírósághoz. Ez a fórum azt a szakértői véleményt fogadta el, amely szerint 6,2 millió forinttal számlázott többet a nagykereskedő a nem megadott literenkénti 1 forintos kedvezmény miatt.

A kutas tehát túlfizette a nagykereskedőt a korábbi 11 millió forinttal, abból le kell vonni a 6,2 millió és csak a különbözet jár a nagykereskedőnek. A végső elszámolásnál a nagykereskedő 55, míg a benzinkutas 45 százalékban lett pernyertes, így a perköltséget ennek arányában osztotta meg köztük a bíróság.