Befellegzett a Csiki-Begének

2010.01.28. 11:44 Módosítva: 2010.01.28. 15:30
A bíróság elrendelte a gépjármű-kereskedő Csiki-Bege Kft. felszámolását. Likviditási problémái miatt a cég tulajdonosa tavaly márciusban még csődvédelmet kért autós vállalkozásai számára, ám azt később visszavonta.

December végén jogerőre emelkedett a Fővárosi Bíróság végzése, így január 7-én elindult a fő tevékenységként gépjármű-kereskedelemmel foglakozó Csiki-Bege Kereskedelmi Kft. felszámolása - tudta meg a Napi Gazdaság.

A kft. egy cégcsoport tagja, amely mögött tulajdonosként a magyarországi autókereskedelemben jelentős érdekeltségekkel rendelkező Csiki-Bege Lajos áll, aki tavaly márciusban csődvédelmet kért autós vállalkozásai, a Csiki-Bege Kereskedelmi Kft., a Csiki-Bege Autópláza Kereskedelmi Kft. és az Automax Flottakezelő Kft. számára pénzügyi helyzetük rendezése érdekében. Azonban Csiki-Bege szerint a hitelezői tévesen, fizetésképtelenségként értelmezték a csődeljárás kezdeményezését.

A lap információi szerint a cégek pénzügyi helyzete távolról sem volt annyira kétségbeejtő, mint amilyen heves hitelezői támadások érték, és amelynek eredményeként a pénzintézetek elzárták a forrásokat. Végül a Csiki-Bege-csoport tavaly április végén visszavonta a csődeljárási kérelmet és egy tanácsadó segítségével reorganizációba kezdett a hatékonyabb működés és a fennálló hitelek törlesztése érdekében.

A Napi úgy tudja,a a Csiki-Bege-csoport azóta hitelezői többségével megállapodott a követelések rendezéséről. A tulajdonos az elmúlt hónapokban végleg kivonult a magyarországi autókereskedelemből, és jelenleg elsősorban az ingatlanfejlesztői tevékenységére koncentrál.

A Csiki-Bege Kereskedelmi Kft. felszámolását az autókereskedő Shaft Car Kft. kérelmére rendelte el a bíróság - mondta a lapnak Ujváry Zoltán felszámolóbiztos, a Válságmenedzser Kft. munkatársa. Eddig hat vállalkozás nyújtott be követelést az adós céggel szemben, hitelintézet még nem jelentkezett. A bejelentési határidő február 15-én jár le, így a felszámoló ezt követően tudja összesíteni a tartozásokat. A kft. tevékenységet záró mérlege február közepére készül el - tette hozzá Ujváry.

2008-as mérlege szerint a 100 millió forint jegyzett tőkéjű kft. saját tőkéje a 2007-es 1,1 milliárd forintról 467 millióra csökkent. Árbevétele hárommilliárdról 2,4 milliárdra esett vissza, mérleg szerinti eredménye pedig hárommillió forintról 155 milliós mínuszba fordult. A társaság belföldi jármű-értékesítésekből származó bevétele 740 millió forinttal esett vissza, amelyet - a használt bérautók eladásának 64 milliós bevételcsökkenése mellett - nem tudott érdemben ellensúlyozni a külpiaci értékesítés mintegy 90 milliós növekménye. A kft. összes árbevétele 2008-ban 27 százalékkal csökkent, elsősorban az árrések, az értékesítés és a kapcsolódó szolgáltatások volumenének jelentős visszaesése, az importőri bónuszbevételek csökkentése miatt. Kötelezettségállománya ekkor meghaladta a kétmilliárd forintot.