Jenő
-2 °C
6 °C

Befellegzett a Csiki-Begének

2010.01.28. 11:44 Módosítva: 2010-01-28 15:30:44
A bíróság elrendelte a gépjármű-kereskedő Csiki-Bege Kft. felszámolását. Likviditási problémái miatt a cég tulajdonosa tavaly márciusban még csődvédelmet kért autós vállalkozásai számára, ám azt később visszavonta.

December végén jogerőre emelkedett a Fővárosi Bíróság végzése, így január 7-én elindult a fő tevékenységként gépjármű-kereskedelemmel foglakozó Csiki-Bege Kereskedelmi Kft. felszámolása - tudta meg a Napi Gazdaság.

A kft. egy cégcsoport tagja, amely mögött tulajdonosként a magyarországi autókereskedelemben jelentős érdekeltségekkel rendelkező Csiki-Bege Lajos áll, aki tavaly márciusban csődvédelmet kért autós vállalkozásai, a Csiki-Bege Kereskedelmi Kft., a Csiki-Bege Autópláza Kereskedelmi Kft. és az Automax Flottakezelő Kft. számára pénzügyi helyzetük rendezése érdekében. Azonban Csiki-Bege szerint a hitelezői tévesen, fizetésképtelenségként értelmezték a csődeljárás kezdeményezését.

A lap információi szerint a cégek pénzügyi helyzete távolról sem volt annyira kétségbeejtő, mint amilyen heves hitelezői támadások érték, és amelynek eredményeként a pénzintézetek elzárták a forrásokat. Végül a Csiki-Bege-csoport tavaly április végén visszavonta a csődeljárási kérelmet és egy tanácsadó segítségével reorganizációba kezdett a hatékonyabb működés és a fennálló hitelek törlesztése érdekében.

A Napi úgy tudja,a a Csiki-Bege-csoport azóta hitelezői többségével megállapodott a követelések rendezéséről. A tulajdonos az elmúlt hónapokban végleg kivonult a magyarországi autókereskedelemből, és jelenleg elsősorban az ingatlanfejlesztői tevékenységére koncentrál.

A Csiki-Bege Kereskedelmi Kft. felszámolását az autókereskedő Shaft Car Kft. kérelmére rendelte el a bíróság - mondta a lapnak Ujváry Zoltán felszámolóbiztos, a Válságmenedzser Kft. munkatársa. Eddig hat vállalkozás nyújtott be követelést az adós céggel szemben, hitelintézet még nem jelentkezett. A bejelentési határidő február 15-én jár le, így a felszámoló ezt követően tudja összesíteni a tartozásokat. A kft. tevékenységet záró mérlege február közepére készül el - tette hozzá Ujváry.

2008-as mérlege szerint a 100 millió forint jegyzett tőkéjű kft. saját tőkéje a 2007-es 1,1 milliárd forintról 467 millióra csökkent. Árbevétele hárommilliárdról 2,4 milliárdra esett vissza, mérleg szerinti eredménye pedig hárommillió forintról 155 milliós mínuszba fordult. A társaság belföldi jármű-értékesítésekből származó bevétele 740 millió forinttal esett vissza, amelyet - a használt bérautók eladásának 64 milliós bevételcsökkenése mellett - nem tudott érdemben ellensúlyozni a külpiaci értékesítés mintegy 90 milliós növekménye. A kft. összes árbevétele 2008-ban 27 százalékkal csökkent, elsősorban az árrések, az értékesítés és a kapcsolódó szolgáltatások volumenének jelentős visszaesése, az importőri bónuszbevételek csökkentése miatt. Kötelezettségállománya ekkor meghaladta a kétmilliárd forintot.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?