Erzsébet
1 °C
4 °C

A lakásárverések felfüggesztését kéri a hitelszövetség

2010.01.29. 12:11
A zálogtárgyak bírósági végrehajtáson kívüli értékesítésének szabályairól szóló kormányrendelet, valamint a lakóingatlanok árverésének azonnali felfüggesztését kéri a Magyar Hitelszövetség.

A szövetség pénteken kiadott közleményében a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének azt javasolta: vizsgálja meg az árverésekre átadott, és a nyilvánosan meghirdetésre kerülő ingatlanok számát, "eloszlatva vagy megerősítve azt a gyanút, hogy fiktív árverési jegyzőkönyvekkel fedezve értékesítettek baráti áron, nem minden érdek nélkül, kétes befektetői köröknek ingatlanokat".

A szövetség felkéri továbbá a miniszterelnököt, rendeljen el vizsgálatot annak érdekében, hogy pontos képet lehessen kapni arról, hogy az elmúlt három évben a végrehajtásra vagy árverésre bocsátott lakóingatlanok esetében a kilakoltatások jogszerűen, bírósági végzéssel történtek-e meg, vagy ennek mellőzésével hajtották végre, a hitelszövetség szerint törvénytelenül.

"Az elmúlt évben sürgettük az adóhatósági vizsgálatokat minden olyan ingatlanvásárlás esetében, amely hiteltartozások felmondása miatt került sorra. Katona Tamás államtitkár úr válaszlevelében tájékoztatott, hogy az adóhatóság rendelkezik azokkal a kockázatkezelő programmal, amely ezeket az eseteket képes kiszűrni" - emlékeztetnek a közleményben.

A szervezet közölte azt is: szívesen venne részt egy olyan tájékoztatón, ahol ezekről a sikerekről hallhatnának, ennek hiányában, a válaszban leírt gondolatokat olyan tévedésnek kell tekinteni, amit csak ezeknek a vizsgálatoknak, ellenőrzéseknek haladéktalan megindításával lehet orvosolni. A hitelszövetségnek - mint hangsúlyozza -  nem az a célja, hogy a felvett hiteleket ne fizessék  vissza, a hitelezők ne jussanak hozzá jogos követeléseikhez.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?