Cecília
4 °C
6 °C

Egy elütés miatt tízmillióra büntették az OTP-t

2010.01.29. 12:04 Módosítva: 2010-01-29 12:32:39
A piacbefolyásolás tilalmára vonatkozó jogszabályi előírások megsértése miatt tízmillió forint felügyeleti bírság megfizetésére kötelezte az OTP Bankot a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF). Az OTP egyik üzletkötőjének véletlen elütése két percig alkalmas volt a piaci szereplők értékítéletének befolyásolására a Mol részvényeinek kereskedésében.

A PSZÁF határozatának indoklása szerint az OTP a 2010. január 20-ai kereskedési napon, a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) ajánlati könyvében a kereskedés záró szakaszában 16 óra 31 perc 27 másodperckor a Mol Nyrt. törzsrészvényekre 17000 forinton regisztrált 100000 darabra szóló eladási ajánlatát visszavonta. Az OTP – miután annak regisztrálása és visszavonása alapján befolyásolta a kereskedési rendszer által folyamatosan számított, és a tőzsdei kereskedők számára nyilvános indikatív ár mértékét – alkalmas volt arra, hogy hamis vagy félrevezető jelzéseket adjon a Mol részvények kínálati viszonyairól - írja a Portfolio.hu.

A helyszíni ellenőrzés keretében a Felügyelet tanúként hallgatta meg jegyzőkönyv egyidejű felvétele mellett az OTP ajánlatot regisztráló munkatársát... aki "véletlen elütésként" írta le rögzített ajánlatot. A tanú elmondta: "1000 darabos eladást kívántam bevinni ("limit down"-ra tettem be az ajánlatot, hogy a szándékolt 1000 darabos ajánlat biztosan teljesüljön a piaci gyakorlatnak megfelelően a záróáron) az eljárás tárgyát képező papírok vonatkozásában, de véletlenül elütöttem a darabszámot. Így került a záró szakasz elején 100000 darab bevitelre." A tanú maga is elismerte, hogy a vizsgált ajánlat rögzítése által az indikáció jelentős elmozdulására került sor. Az OTP Bank Nyrt. mint ügyfél, 2010. január 25-én a PSZÁF-nak megküldött nyilatkozata megerősítette a tanú által elmondottakat.

A PSZÁF rögzítette, hogy az ajánlat regisztrálása után észlelt téves darabszám okán nem került sor annak haladéktalan módosítására; a BÉT adatszolgáltatása alapján az eladási ajánlat beadásának időpontja 16 óra 31 perc 27 másodperc, míg a visszavonás időpontja 16 óra 33 perc 31 másodperc volt. Ebből következően megállapítható, hogy az eljárás tárgyát képező ajánlat a kereskedés záró ajánlatgyűjtési részszakaszában több mint két percen keresztül látható volt a piac szereplői számára, befektetési döntéseik meghozatalakor befolyásolva értékítéletüket a valós keresleti-kínálati viszonyokról és a várhatóan kialakuló egyensúlyi záróárról; illetve csak a jelen bekezdésben megállapított, több mint két perces időtartam elteltével került sor egy, amúgy a nyilatkozat szerint rontott ajánlatnak a visszavonására. Az OTP Bank Nyrt. üzletkötője ugyanakkor 16:34:43-kor a visszavont ajánlattal ellentétes irányú 5000 darabos vételi ajánlatot rögzített a Mol Nyrt. törzsrészvényekre.

A PSZÁF szerint a tőkepiaci törvény azon kitételei, miszerint "Tilos a bennfentes kereskedelem és a piacbefolyásolás.", valamint piacbefolyásolásnak minősül "olyan ügylet kötése vagy ügylet kötésére megbízásadás, amely hamis vagy félrevezető jelzéseket ad vagy adhat az adott pénzügyi eszköz keresleti vagy kínálati viszonyairól, árfolyamáról;", vonatkoztathatók az esetre. A PSZÁF megállapította a jogszabály megsértését, a tiltott piacbefolyásolást.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?