Gazdát cserélt a Rotschild-lánc

2010.01.29. 07:11 Módosítva: 2010.01.29. 07:12
Eladták az 1991-ben alapított, öt boltból álló hálózatot. Az évi kétmilliárd forint forgalmú Rotschild-üzleteket új tulajdonosa az eddig nagykereskedelemmel foglalkozó Zoltay József cége lett.

A cégbírósági bejegyzés szerint novemberben tulajdonost cserélt a Rothschild üzletlánc (Rothschild Kft.) és ezzel egy időben nevet is változtatott. Az új cég Belvárosi-Szupermarket Élelmiszerkereskedelmi Kft. lett, tulajdonosa pedig Zoltay József, írja a Napi Gazdaság.

Az öt élelmiszerüzletből álló, a szakma "gyöngyszemének" tartott Rothschild-láncot 1991-ben Rothschild Péter alapította, üzleteiben olyan termékeket lehetett megvásárolni, amelyek nem voltak jellemzőek a nagy hálózatokra.A forgalmát tekintve nagyjából 2 milliárdos vállalkozás 10 millió forint körüli nyereséget termelt. A Rothschild új tulajdonosáé a fogyasztási cikkek nagykereskedelmével foglalkozó Szezám-ex Kft. is.

A Rothschild eladásáról lapunk körbekérdezte a piacot, ám meglepő módon egyetlen nagy cég sem tudott az ügyletről, pedig a lánc eladósorba kerülése a nagyokat is érdekelte volna, hiszen üzletei a legforgalmasabb helyeken működnek. Az ügylet nem tűnik kereskedelmi koncentrációnak, hiszen több nagykereskedelmi cég igyekszik közvetlen értékesítési csatornát találni a fogyasztókhoz.

Az elemzők szerint azonban a következő egy évben egyre több hasonló tranzakcióról lehet majd hallani. Javában zajlik a magyar élelmiszer-kereskedelmi láncokon belül is a kisebb hálózatok tulajdonoscseréje, jellemzően a nagyobb üzletszámmal működők vásárolják fel a kisebbeket, de a fordítottjára is volt már példa. A folyamat szükséges, ugyanis a magyar kereskedelmi láncok tulajdonosi köre továbbra is elaprózott, sebezhető a nemzetközi cégekkel szemben, emellett több településen indokolatlanul sok a kiskereskedelmi üzlet.