A Mol szabadulna az orosz tulajdonosától

2010.02.11. 08:17 Módosítva: 2010.02.11. 12:11

A Mol Nyrt. ajánlatot tett a Szurgutnyeftyegaz (Szurgut) orosz konszernnek a Molban vett részvénycsomagja megvásárlására. A kérdéssel most a két ország kormányainak szintjén foglalkoznak - írja a Vedomosztyi című orosz gazdasági lap csütörtökön .A Vedomosztyi a Molhoz és az orosz energiaügyi minisztériumhoz közelálló forrásokra hivatkozva közölte a hírt.

Katona Tamás, a pénzügyminisztérium államtitkára kacsának nevezte a hírt, a kormány nem tud a Mol pakett visszavásárlási szándékáról. "Nincs olyan Mol delegáció Moszkvában, amelyik a Surgutneftegassal tárgyal - közölte a Mol szóvivője. A Mol szóvivője emlékeztetett Hernádi Zsoltnak, a Mol elnök-vezérigazgatójának a múlt héten a Reutersnek adott nyilatkozatára, amelyben elmondta: „Amíg nem látjuk tisztán ennek a részvénycsomagnak a sorsát, (például a Surgutneftegas szándékait), nem látok lehetőséget arra, hogy tárgyaljunk a MOL és a Surgut közötti stratégiai együttműködésről. Ez a Mol igazgatóságának és stakeholdereinek (összes érintettjének) - a velük folytatott megbeszéléseken alapuló - álláspontja.”

Az üggyel kapcsolatban Szollár Domokos kományszóvivő leszögezte: a magyar kormány többször jelezte orosz partnerének, hogy támogatja a Mol meghirdetett stratégiáját, amelynek egyik kulcseleme a társaság függetlenségének megőrzése. Legutóbb az Orosz-Magyar Gazdasági Vegyesbizottság ülésén is tolmácsolta ezt az orosz kormánynak. A január végi vegyesbizottsági ülés óta kormányközi egyeztetés, újabb fejlemény ezen a téren nem történt.

A Szurgutnyeftyegaz az osztrák OMV energetikai konszerntől vette meg a Mol 21,22 százalékos részvénycsomagját 1,4 milliárd euróért. Az osztrák cég, amely az előző évben a magyar székhelyű olajtársaság felvásárlására készült, a sikertelen akvíziós kísérlet után szabadult meg a tulajdonában álló Mol-papíroktól.

Az OMV tavaly március végén jelentette be, hogy eladta a részvénycsomagot. A csaknem másfélmilliárd eurós vételár 19 212 forintot jelentett részvényenként, ami még a Mol mostani tőzsdei árfolyamától is elmarad, és csaknem kétszerese volt az akkori, valamivel tízezer forint alatti árfolyamtól.

A Szurgut az egyik legkevésbé ismert hátterű és tulajdonosi szerkezetű orosz cég, amely mögött állami befolyást sejtenek, de vannak olyan vélemények is, hogy a részvényei csaknem negyven százaléka Putyin érdekeltségébe tartozik. A korábbi hírek arról szóltak, hogy Oroszországot feltehetően a Mol gázvezetékei érdeklik a legjobban. A magyar cég menedzsmentje már az orosz tulajdonszerzés után néhány hónappal jelezte, hogy nem kíván együttműködni a Szurguttal.