Az euróval duplázhat a Fidesz

2010.02.11. 18:23 Módosítva: 2010.02.11. 18:23
A kiigazítás megteremtette a gazdasági alapot, a 2014-es céldátum reális lehet, az euróbevezetés pedig népszerű Magyarországon, írják londoni elemzők.

A Bank of America-Merrill Lynch (BoA-ML) bankcsoport londoni befektetési és elemző részlegének csütörtökön kiadott előrejelzése szerint a jövőre várhatóan belépő Észtország után Magyarország lehet a következő euróövezeti csatlakozó a térségből.

A ház szerint Magyarország az egyetlen, nem kötött árfolyampolitikát alkalmazó ország a régióban, amelyiknek esélye van a maastrichti feltételrendszer teljesítésére 2011-2012-ben, miután az IMF-program alapján végrehajtott jelentős kiigazítással a magyar strukturális államháztartási egyenleg lett a legjobb a fejlett ipari gazdaságok alkotta OECD-csoport egészén belül.

A BoA-ML szerint "erőteljes politikai ráció" is szól a gyors magyar eurócsatlakozás mellett, mivel ez a legerőteljesebb olyan gazdaságpolitikai cél, amely garantálhatja a következő - minden valószínűség szerint a Fidesz vezette - kormány újjáválasztását.

Az eurócsatlakozás magyarországi lakossági támogatottsága ugyanis jelenleg magasabb, mint bármelyik magyar politikai párté, így az a kormány, amelyik beviszi Magyarországot az euróövezetbe, népszerűsége egyértelmű növekedésére számíthat - áll a Bank of America-Merrill Lynch csütörtöki londoni elemzésében.

Ha a következő kormánynak eltökélt szándéka lesz az euróövezeti csatlakozás, az 2014 januárjáig megvalósítható, és ezzel az akkori kormány támogatottsága éppen az abban az évben esedékes választások előtt erősödhet - írták a BoA-ML londoni elemzői.