Felminősítés vár Magyarországra

2010.02.15. 15:23
Magyarország államháztartási és külső fizetési helyzete olyan mértékben javult, hogy abból most már "természetes" módon következik a magyar adóskockázati osztályzatok javításának valószínűsége - áll az egyik vezető londoni befektetési csoport hétfői elemzésében, amely szerint a magyar költségvetési pálya sokkal egészségesebb a lengyelországi folyamatoknál.

A Bank of America-Merrill Lynch (BoA-ML) bankcsoport londoni befektetési részlege átfogó összehasonlító elemzést állított össze a magyar és a lengyel költségvetési helyzetről. A ház számításai szerint a magyar államháztartás strukturális elsődleges egyenlege az idén a hazai össztermék (GDP) 5,3 százalékának megfelelő többletet mutat majd, az így számolt lengyel államháztartási mérleg ugyanakkor várhatóan 4,5 százalékos hiánnyal zárja az évet.

Az elemzés szerint Magyarország az elmúlt négy évben a GDP-érték hozzávetőleg 10 százalékának megfelelő, hatalmas pro-ciklikus költségvetési szigorítást hajtott végre, ebből GDP-arányosan 4,5 százaléknyit tavaly. Ez az egyik legnagyobb költségvetési kiigazítás a széles értelemben vett feltörekvő piaci térség eddigi történetében - írták a Bank of America-Merrill Lynch londoni elemzői.

Költségvetési bezzegország vagyunk

Mindez jelentősen hozzájárult a magyar gazdaság tavalyi mély recessziójához. Lengyelország ugyanakkor az egyetlen olyan nagyobb európai gazdaság, amelynek sikerült elkerülnie a visszaesést, a lengyel gazdaság komoly problémája viszont a költségvetési helyzet romlása; a lengyel strukturális államháztartási hiány a legmagasabbak között van a fejlett ipari gazdaságok alkotta OECD-csoporton belül - áll a BoA-ML hétfői londoni elemzésében.

Az összehasonlító tanulmány szerint a két gazdaság élesen széttartó pénzügyi folyamatait mutatja az is, hogy míg a lengyel állami szektor bruttó hiteligénye az idén várhatóan 19,2 százalékkal megugrik éves összehasonlításban, Magyarországé  valószínűleg 3 százalékkal csökken.

Magyarország külső fizetési pozíciója is a legnagyobb mértékben javult a közép-kelet-európai térségben, és ennek eredményeként a magyar gazdaságban az idén "pozitív finanszírozási rés" várható. Így Magyarországnak nem lesz szüksége további részletek lehívására a Nemzetközi Valutaalap (IMF) hitelkeretéből - áll az elemzésben.

A Bank of America-Merrill Lynch citybeli szakértői azt is valószínűsítik, hogy az erőteljes magyar költségvetési pozíció révén Magyarország 2011-2012-re teljesíteni tudja az összes nominális euróövezeti konvergencia-előírást, és 2014-ben beléphet a valutaunióba. Az, hogy él-e ezzel a lehetőséggel, végső soron idén meghozandó politikai döntés függvénye lesz, ugyanis a 2014-es eurócsatlakozáshoz 2011 első negyedéig be kell lépni az ERM-2 árfolyamrendszerbe - írták a bank szakértői.

Az euróövezeti csatlakozási kérelem elbírálása előtt legalább két évet kötelezően el kell tölteniük a tagjelölteknek az ERM-2-ben.

A BoA-ML erről a kérdésről a múlt héten már kiadott egy külön elemzést, amelyben megállapította: "erős politikai ráció" is szól a gyors magyar eurócsatlakozás mellett, mivel ez a legerőteljesebb olyan gazdaságpolitikai cél, amely garantálhatja a következő - minden valószínűség szerint a Fidesz vezette - kormány újjáválasztását.

Automatizmusnak kell érvényesülnie

A Bank of America-Merrill Lynch hétfőn kiadott újabb elemzése szerint a cég szakértői olyan erőteljesnek tartják a Magyarország költségvetési és külső fizetési pozícióját, hogy az országot "természetes jelöltnek" tekintik az adósi  felminősítésre a hitelminősítők által, amint a fellendülés érzékelhetőbbé válik, és "tisztázódnak" a politikai-gazdaságpolitikai kilátások.

Magyarország szuverén adósságát a három legnagyobb hitelminősítő - Standard & Poor's, Moody's Investors Service, Fitch Ratings - egyaránt a közepes befektetői sávban, de három különböző szinten tartja nyilván. Az S&P "BBB mínusz" osztályzatánál a Fitch egy fokozattal magasabb, "BBB", a Moody's még eggyel jobb, "Baa1" (a másik két cég metodikájában "BBB plusz"-nak megfelelő) besorolással listázza a magyar államadósságot.

Magyarország adóskockázati osztályzatának kilátását a Standard & Poor's már tavaly negatívról stabilra javította vissza, a költségvetési konszolidációs erőfeszítések eredményeivel indokolva a lépést. A másik két cégnél egyelőre negatív kilátás érvényes a magyar besorolásokra.