Nemzetbiztonsági védelmet kért az Emfesz

2010.02.22. 07:48 Módosítva: 2010.02.22. 11:40

Frissítés - nem kell letétet adnia az Emfesznek

A Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) 2010. január 28. napján a Nitrogénművek Zrt kérelmező kérelme alapján hozott végzésében 6,8 milliárd forint őrzési letétbe helyezésére kötelezte az EMFESZ Kft-t. Az EMFESZ Kft a végzést megfellebbezte, a fellebbezés alapján a PKKB a mai napon (2010. február 22.) úgy döntött, hogy a korábbi végzését visszavonja - közölte hétfpn délelőtt a gázszolgáltató.

Az EMFESZ gázkereskedelmi tevékenységének azonnali megszűnését és a cég csődeljárását eredményezi, ha a bíróság végrehajtatja azt döntést, mellyel 6,8 milliárd forint letétbe helyezésére kötelezték a társaságot - mondta a Népszabadságnak Góczi István, a cég vezetője. A hazai piac mintegy 20 százalékát ellátó, lakossági és közületi ügyfelekkel egyaránt rendelkező cégnek egy, a péti Nitrogénművek Zrt-vel folyamatban levő jogvitája miatt kellene a letétet biztosítania.

Az ügy kapcsán az eleve vitatott helyzetű, jelenleg egy svájcban bejegyzett, Rosgas nevű cég tulajdonában álló Emfesz nemzetbiztonsági vizsgálatot kért Bajnai Gordon miniszterelnöktől - írja a napilap.

A Bige László nagyvállalkozó tulajdonában álló műtrágyagyár helyzete 2008-ban megingott, az Emfesz pedig nemcsak befejezte ellátásukat, felvásárlási ajánlatot is tett a cégre. A Nitrogénművek aztán részben egy állami hitelnek köszönhetően stabilizálta helyzetét, az akkori jogvitát pedig választott bírósági útra terelte. A mostani, letétbe helyezésre kötelező döntés viszont nem választott bíróság előtt, hanem a PKKB-n született, az Emfesz így vitatja is annak jogalapját.