Tatabányáról szerzi be a fél világ a bányagépeket, fúrópajzsokat, kotróhajókat

2010.02.24. 07:14
Kétéves, egymilliárd forint értékű beruházásba kezdett a tatabányai ASG Gépgyártó Kft. A cég hitelfelvételre nem kényszerül: a 336 millió forint állami támogatás, a korábbi évekből tartalékolt nyereség, valamint a megtakarítások biztosítják a finanszírozást.

A tatabányai ASG Gépgyártó Kft. egymilliárd forint értékű beruházást hajt végre, aminek keretében új megmunkáló központot építenek, gépeket vásárolnak, műhelyt bővítenek. Az utóbbi hónapokban, és különösen az idén már tapasztaltuk a piac élénkülését, ezért mertünk belevágni az új beruházásba - mondta a Napi Gazdaságnak Sólyom Ferenc ügyvezető igazgató. Egy francia cég például jelezte, hogy végre átveszi és kifizeti azokat a bányaipari fúrókocsikat, amelyeket megrendelésére még 2008-ban gyártott le a tatabányai üzem, de a külföldi partner pénzügyi nehézségei miatt leállt a szállítás. Újabb fúrókocsik megrendelésére is számíthat a tatabányai gyár. Jól fogadta a piac legújabb terméküket, azokat az alvázakat, amelyeket a Németországban működő, amerikai tulajdonú Terex-Demag megrendelésére fejlesztettek ki tavaly nagy teherbírású autódarukhoz - idén már 50-60 darab alváz gyártásával számol a társaság.

A Tatabányán készülő építőipari, bányászati gépek, fúrópajzsok, kotróhajók svéd, német, francia, angol és holland megrendelők közreműködésével jutnak el az európai országokon kívül Dél-Afrikába, Kínába és az USA-ba, alapvetően multinacionális cégekhez.

Amíg 2008-ban 4,6 milliárd forint forgalmat érte el az ASG, addig tavaly csupán 2,6 milliárdig jutott, idén pedig 100 milliós nyereség mellett a tavalyinál nagyobb bevételre számítanak.