Kilőhet a hazai buszpiac

2010.03.05. 07:33 Módosítva: 2010.03.05. 07:35

Felpöröghetnek Magyarországon a buszbeszerzések, a Világgazdaság értesülései szerint ugyanis 50 milliárd forintos keretű hitelprogramot indít a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. a hazai közösségi közlekedési közszolgáltatást végző vállalatok számára a megöregedett járműparkjuk megújítására - erről a napilap pénteki számában számolt be.

A hitelprogram a lap szerint akár ezer busz lecserélésére is elegendő forrást nyújthat. Mint írták, a kiírás feltételei új gyártású járművek beszerzésére ösztönöznek, ez kitörési lehetőséget jelentene a zömmel a belföldi piacra termelő magyarországi buszgyártók számára. Hozzátették: a cégek nagy része mostanság azzal kénytelen szembesülni, hogy csak kis darabszámú beszerzésekre írnak ki tendereket belföldön, és azok elbírálásakor is előfordulhatnak bonyodalmak.

A Világgazdaság szerint a program hatására esetlegesen megszaporodó közbeszerzéseken ugyan nem lehet a magyar gyártású járműveket favorizálni, ám a hazai gyártók úgy vélik, hogy árban és minőségben is fel tudják venni a versenyt a külföldi cégekkel.