Kész az első magyar pozitív adóslista

2010.03.09. 12:29
Létrejött Magyarország első, pozitív és negatív adósinformációt egyaránt nyújtó nyilvántartása – jelentette be a közelmúltban megalakult CRIF Zrt. A bankok által már évek óta szorgalmazott pozitív adóslistát önkéntes információszolgáltatás alapján hozzák létre, és nyújtják az azt igénylő hitelintézeteknek a tavaly szeptemberben PSZÁF-tól kapott engedélynek megfelelően.

A jó és rossz adósokat nyilvántartó Credit Bureau egy olyan rendszer, amely hitelezési információkat gyűjt a banki ügyfelekről, majd felhasználásra bocsátja az ügyfél havonta frissített hitelezési történetét a vele szerződésben álló hitelintézeteknek. A jó adósok ennek csak hasznát veszik, hisz könnyebben kapnak hitelt, amennyiben biztos információval rendelkezik a bank arra vonatkozóan, hogy fizetőképes ügyfélről van szó – mondta el az Olaszországban, hazánkban, Csehországban és Szlovákiában működő CRIF Credit Bureau Services vezetője, Enrico Lodi.

Csökkenő hitelezés és növekvő kockázatok jellemzik jelenleg mind az olasz-, mind a magyarországi hitelezést. A fellendítésben nagy szerepe lehet a hitelezettekről meglévő információk mennyiségének és minőségének, például a minél több hitel-referenciaadatnak. Átláthatóbb, egyszerűbb és igazságosabb lesz ezzel a bankok és az ügyfelek közötti viszony, növelve a megítélt hitelügyletek számát.

Harald Heschl, a CRIF Zrt. ügyvezető igazgatója elmondta: néhány bankkal már aláírták az adatszolgáltatást lehetővé tevő megállapodást (a nevüket várhatóan áprilisban hozzák nyilvánosságra, de elmondása szerint a piac hatvan százalékát jelentik ezek a pénzintézetek. A társaság tevékenysége azért egyedi egyelőre Magyarországon, mert önkéntes adatszolgáltatáson, írásbeli hozzájáruláson alapul, és összhangban áll az európai előírásokkal.

Pozitív és negatív információkat is tartalmaz, vagyis minden olyan adatot, a hitel igénylésének, megítélésének és törlesztésének körülményeit illetően érdekes lehet a hitelintézetek számára, így a duplikáció és a csalás is kiszűrhető vele. A társaság egyebek mellett lehetővé teszi a közüzemi intézmények által tárolt adatok felhasználását is, amennyiben az érintett ügyfél ehhez hozzájárul a hiteligénylés során kitöltendő nyilatkozatban.

Egy 2003-as tanulmány szerint az 1989 óta létező olasz pozitív adóslista nélkül 1,6 százalékkal kisebb lett volna a GDP a ténylegesnél, így Magyarországon is hozzáadott gazdasági értéket várnak a rendszertől annak következtében, hogy várakozásaik szerint a hitelhez jutás könnyebb és egyszerűbb lesz, és csökkenni fog a visszautasított hiteligénylések aránya. A sajtótájékoztatón elhangzott: a PSZÁF engedélyét követően az adatvédelmi biztost is megkereste a CRIF Zrt., ám a mai napig nem kaptak negatív kommentárt sem tőle, sem más hatóságoktól.