Salamon
9 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Az ombudsman ellenzi a pozitív adóslistát

2010.03.11. 07:48

Az adatvédelmi biztos, Jóri András elődeihez hasonlóan határozattan ellenzi a magánszemélyek teljes adóslistájának létrehozását. Közleménye szerint az új parlament felállását követően kezdeményezi majd a szabályozással kapcsolatos országgyűlési vita folytatását. Úgy véli ugyanis, ez az a fórum, ahol a társadalom széles rétegeit érintő adatbázisok kialakításának gyakorlatáról kell vitázni - írja a Napi.

Az ombudsman érzékelhetően azt a hírt tartja különösen aggasztónak, amely szerint példátlanul széles körű, a közüzemi szolgáltatók és a telefontársaságok listáival összevont teljes körű adóslista kialakítására törekszik több magáncég.

Jóri egyébként a korábbi adatvédelmi biztosokhoz képest sokkal több konkrét érvet hoz fel álláspontja alátámasztására. Azzal kapcsolatban, hogy a magánhitelek teljes körű hitelnyilvántartása a kamatlábak csökkenésével, a hitelezés költségeinek leszorításával járna, leszögezi: a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete 2006-ban készített háttéranyagot a pozitív adóslista magyarországi alkalmazási lehetőségeiről, amelyben az áll, hogy "a pozitív adósnyilvántartásoknak a hitelköltségeket csökkentő hatását megfelelő számítási módszer hiányában nem lehet kimutatni".

Jóri a francia és az angol számokat összevetve állítja, hogy ez a megoldás a lakossági eladósodás korlátozására sem alkalmas. Franciaországban, ahol kizárólag a rossz adósok adatait tartalmazó adatbázis működése engedélyezett, a lakossági eladósodottság mértéke Európában az egyik legalacsonyabb szinten áll (2005-ben a GDP 60 százaléka alatt volt), míg a teljes körű hitelinformációs rendszerek egyik őshazájában, Nagy-Britanniában ugyanez az adat 100 százaléknál magasabb értéket mutatott.

Az adatvédelmi biztos szerint felmerül a gyanú, hogy a teljes körű adóslista létrehozásának hátterében a nagyvállalatok által használt adatbányászati eljárások terjedésére és tökéletesedésére tett erőfeszítés állhat. Jóri egy adatbányászattal foglalkozó cég szavait idézte: a pozitív adóslistában nemcsak értékesítési és termékfejlesztési szempontból van potenciál, a módszerrel költségmegtakarítást és az ügyfélkezelési rendszer tökéletesítését is el lehet érni.