Beleszerettek a Magyar Telekomba a spekulánsok

2010.03.26. 07:33 Módosítva: 2010.03.26. 07:33
Jelentősen megnőtt január óta a Magyar Telekom-részvényekre nyitott határidős kötésállomány nagysága a BÉT-en, a Richterből viszont kiszerettek a spekulánsok.

Igazán jelentős változást csak két részvény esetében tapasztalni a Budapesti Értéktőzsde nyitott határidős kötésállományait a január eleji adatokkal összehasonlítva, az egyik a Magyar Telekomnál tapasztalt növekedés, a másik a Richternél mért csökkenés. Az év elején még mindössze egymilliárd forint értékben voltak nyitva a távközlési társaság részvényeire határidős pozíciók, ez az érték mostanára 2,1 milliárd fölé nőtt - írja a Napi. Az emelkedő árfolyam mellett növekvő nyitott kötésállományt a szakirodalom általában pozitív jelként szokta értékelni, ez ugyanis azt jelenti, hogy az áremelkedést a piacra érkező új pénzek okozzák, amelyekkel long pozíciókat nyitnak az adott instrumentumban.

Ezzel ellentétes folyamatok játszódtak le viszont a Richter kötésállományát vizsgálva. A gyógyszeripari cég részvényeire nyitott kontraktusok száma a felére esett, így kevesebb mint 1600 kontraktus volt szerda délután nyitva, mint január elején. Mivel ehhez stagnáló, enyhén emelkedő részvényárfolyam társult, ez a hüvelykujjszabály szerint negatív jel a Richter-árfolyam várható alakulásával kapcsolatban. Persze a nyitott állományok nagysága önmagában nem jelzi előre az árfolyam várható alakulását.

Míg a várható osztalék a jelek szerint felkeltette a hazai befektetők étvágyát a telekomrészvény iránt, az árfolyamból eltűnő momentum nyomán pedig lelohadt a Richter iránti lelkesedés, addig a többi blue chip piacán igazán nagy változás nincs. Az OTP nyitott kötésállománya mindössze 1000 darabbal, 37 200 darab közelébe csökkent (ez nagyjából 100 ezer OTP-részvénynek felel meg), míg a Molé 100 kontraktussal nőtt.

Összességében csökkent a nyitott részvényhatáridők árfolyamértéke két és fél hónap alatt, az év eleji 62,6 milliárd forintról 58,4 milliárd forintra.

A leginkább tőkeáttétellel finanszírozott papírok listáját változatlanul az econet.hu-részvények vezetik. A cég jegyzett tőkéjének 21,58 százalékát kitevő nyitott határidős kötésállományt mutatnak az adatok. Messze elmaradva ettől a dobogó második helyén a Pannergy áll, ezt követi a Synergon. Jelentős változás, hogy két hónap alatt a Synergonra nyitott pozíciók a felükre csökkentek. Látható, hogy a bikapiac egyelőre nem ért el abba a szakaszba, amikor a spekulánsok nyakra-főre nyitnák a pozíciókat a közepes és kisebb kapitalizációjú társaságok részvényeiben. Ahhoz, hogy a kicsik is repülni kezdjenek, talán még egy ideig ki kellene tartania a hossznak.