Már nem venné a Goldman az OTP-t

2010.03.26. 11:36
A Goldman Sachs semlegesre minősítette le az OTP Bank részvényeit. A legújabb döntés viszont azt jelezheti, a Goldmannál már nem számítanak további jelentős árfolyamemelkedésre.

Eltávolította az OTP-t európai vételi listájáról a Goldman Sachs, semlegesre minősítve le a papírokat - tudósított a Reuters. Ahhoz képest váratlan a lépés, hogy az utóbbi hetekben sorra jelentek meg az OTP-tvételre ajánló elemzések, melyek az OTP célárfolyamát nem egyszer jóval a jelenlegi árfolyamszint fölött jelölték meg. A Goldman szerint viszont már "erősen túlvettek" az OTP részvényei.

A Goldman elemzői kifejtik, az utóbbi időkben tapasztalt felülteljesítést követően döntöttek a semleges kategóriába történt leminősítés mellett, ezzel egyidejűleg azonban 14 százalékkal, 156 milliárd forintra emelték idei profitvárakozásaikat. A célárat is megemelték, mégpedig 7565 forintról 7695 forintra.

A vételi listára kerülés (február 8.) óta az OTP 32,6 százalékos árfolyamemelkedést mutatott, az elmúlt 12 hónapban pedig 255,8 százalékos drágulás volt megfigyelhető az OTP-nél. A magyar bank részvényeire jelenleg érvényben lévő célárfolyamok alapján már nincs felértékelődési potenciál az árfolyamban.

Az elmúlt időszak teljesítménye után - úgy vélik - az OTP felülértékelt. Könyv szerinti érték alapján a felülértékeltség csak mintegy 10 százalékos. Nem várnak olyan eredménytételt a következő 12 hónapban az elemzők, ami további felülteljesítést indokolna. A legnagyobb kockázatok a Goldman szerint a magyar szuverén CDS-ek alakulásában, a működési eredményben és az OTP piacainak makrogazdasági kilábalásában rejlenek.

Az OTP szerdán emelkedett 7000 pont fölé. Két hete a Nomura 9200 forintos célárfolyamot tett közzé, a Credit Suisse pedig 7200 forintosat. A bank jelenlegi árfolyama 7250 forinton áll, de csütörtökön 7400 felett is volt.