Adalbert
13 °C
21 °C

Félrevezetett a Quaestor

2010.04.08. 16:49
A Betétvédelmi-Alap garanciája egyáltalán nem olyan széleskörű a Quaestor kötvényei esetében, mint ahogy azt a cég kommunikálta ügyfelei felé. Az alap garanciája például egyáltalán nem terjed ki az árfolyamveszteségre és az értékvesztésre, maximum felszámolási eljárás esetén tudja kártalanítani az ügyfeleket. Éppen ezért a PSZÁF az ügy lezárásáig ideiglenes megtiltotta a Quaestornak, hogy továbbra is félrevezető módon tájékoztassa a fogyasztókat.

Megtiltotta a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete csütörtöki végzésében ideiglenesen – az ügy vizsgálatának lezárásáig – hogy a Questor Értékpapír Kereskedelmi és Befektetési Nyrt. és annak ügynöke, a Quaestor Pénzügyi Tanácsadó Zrt. megtévesztő tájékoztatást adjon ügyfeleinek a Quaestor Kötvényprogram 2009-2010. elnevezésű kötvényprogram keretében kibocsátott és a Modern Megtakarítási Formák körében forgalmazott kötvényekről.

Álügyfélként teszteltek

A Felügyelet a Quaestor-csoport négy ügyfélfiókjában végzett személyes, huszonhárom fiókban pedig telefonos próbaügylet-kötést. Ez alapján kiderült, hogy a Quaestor munkatársai az ügyfelek szóbeli tájékoztatása során – a jogszabályokat megsértve – a valóságosnál jóval szélesebb körűnek állították be a termékhez kapcsolódó Beva által nyújtott garanciát. A kötvényre vonatkozó tájékoztatók, hirdetések magas hozamot ígérnek, ugyanakkor a szóbeli tájékoztatás során nem mutatják be részletesen a kötvényhez kapcsolódó kockázatokat. E tájékoztatási gyakorlat alkalmas a fogyasztók megtévesztésére.

A kockázatokról, az intézmény helytállásáról, valamint a Beva által nyújtott garanciáról szóló félrevezető információk birtokában az e megtakarítási formát választó befektetők téves befektetői döntést hozhatnak. A kisbefektetők jogi és gazdasági érdekeinek védelmében ezért a felügyeleti lépésre halaszthatatlan szükség volt. A felügyelet döntésével ugyanakkor nem a kötvények értékesítését függesztette fel, hanem azt tiltotta meg, hogy az értékesítés során a fogyasztókat megtévesztő módon tájékoztassák.

A Felügyelet felhívja valamennyi (jelenlegi és leendő) kötvénytulajdonos figyelmét, hogy a Beva biztosítása, kártalanítása nem terjed ki árfolyamveszteségre, értékvesztésre. Akkor sem igényelhető kártalanítás, ha az értékpapír kibocsátója fizetésképtelenné válik, vagyis a BEVA nem nyújt biztosítást a kibocsátói kockázatokra. Ebben az esetben még méltányossági alapon sem kérhető a kártalanítás.

Pénzügyi tudatosság

Beva a tagjai által végzett letétkezelési szolgáltatást biztosítja, vagyis azt, hogy az ügyfélnek a Beva-tagnál vezetett értékpapírszámláján meglegyen az értékpapír, és az ügyfél az értékpapírokról bármikor rendelkezni tudjon. Ha a Beva tagjának felszámolását elrendelték és a Beva -tag nem tudja az ügyfél értékpapír-számláján nyilvántartott követelést részben, vagy egészben kiadni, akkor erre a káreseményre a Beva a törvényi keretek között kártalanítást fizet.

A kártalanításról részletesebb tájékoztatás a Beva honlapjának kártalanítás menüpontja alatt, valamint a Felügyelet honlapjának befektetésvédelem rovatában olvasható. A befektetői döntések meghozatala előtt minden ügyfélnek saját érdekében célszerű pontosan tájékozódni a megtakarítási termékek kockázatairól, a termék garanciáiról.