Koronavírus adatok

2022. jan. 20.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Fábián, Sebestyén
-5 °C
5 °C

Megszűnik a tokaji aszúeszencia

2010.04.09. 18:27
A kínálat szűkítését tervezik a tokaji szakemberek, ezzel eltűnik az aszúeszencia, a Tokaji Jégbor pedig a jövőben Zempléni Jégbor néven lesz kapható. Így várhatóan könnyebben tudják majd kommunikálni a termékeket.

Eltűnik a kínálatból az Aszúeszencia és a Tokaji Jégbor, ha véglegessé válik a Tokaji Borvidékre vonatkozó termékleírás, amelynek elkészítésére az Európai Unió kötelezte a tagországok borvidékeit. A tokai szakemberek szerint a jelenlegi termékskála túl széles, nehezen átlátható és kommunikálható, ezért van szükség annak szűkítésére.

Jarecsni János a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának titkára azt mondta, hogy a termékleírás két év előkészítő munka után rövidesen elnyeri végleges formáját. Elkészítésében a hegyközségi tanács szakbizottsága mellett Tokaj-Hegyalja borászati szervezetei is részt vettek.

A borfajták szűkítéséről azért döntöttek a szakemberek, mert szerintük az aszúeszencia nehezen magyarázható termék a fogyasztók számára. Az aszú alapú desszertbor a hatputtonyos aszú és a még magasabb minőségű eszencia között helyezkedik el, gyakran össze is keverik az utóbbi borfajtával. Éppen ezért nehezen kommunikálható termék.

A Tokaji Jégbortól mint márkanévtől pedig azért válnak meg, mert nem erről a termékről híres a borvidék. A csak különleges időjárási körülmények között termelhető csemegebor eddig kiharcolt piacát azonban nem adják fel a tokajiak, csak a márkanév változik Zempléni Jégborra.  • Vennék
  • Bankszámla