Erik, Alexandra
8 °C
18 °C

Sok bolti alkalmazott nem akar vasárnap is dolgozni

2010.04.12. 08:03
Megoszlik a magyarországi áruházláncok véleménye a vasárnapi nyitva tartás korlátozásáról, az azt ellenzők szerint a szigorítás ellentétes a vásárlók érdekeivel.

A CBA Kereskedelmi Kft. 35 ezer munkavállalója nevében már csatlakozott ahhoz az Európai Unióra kiterjedő aláírásgyűjtési akcióhoz, amely a boltok vasárnapi nyitva tartását korlátozná. Ezt a kereskedelmi lánc össztársadalmi érdeknek tartja. A Coop is támogatja a kezdeményezést, a nagyobban közül azonban az Auchan és a Tesco nem.

A családi élet látja a kárát

A jelenlegi gyakorlat, a CBA szerint súlyos károkat okoz a társadalom számára: a munkavállalók családi élete a vasárnapi nyitva tartás miatt szervezhetetlen és a család széteséséhez vezethet. Az üzletlánc szerint a munkavállalók egészségének védelme is megköveteli a korlátozásokat. A cég úgy véli, a Munka törvénykönyvének előírásai ellenére sok vállalkozás kijátssza a pihenőidőre vonatkozó szabályokat.

Murányi László, a Coop Hungary Zrt. vezérigazgatója azt mondta, hogy az üzletlánc szimpatizál a vasárnapi nyitva tartást korlátozó kezdeményezéssel és lehetőség szerint támogatja is.

Vannak, akik szerint minden rendben van

Iglódi-Csató Judit, a Tesco Global Áruházak Zrt. kommunikációs igazgatója azonban arra hívta fel a figyelmet: a társaság álláspontja szerint a nyitva tartás korlátozásával a vásárlók a szabadnap kínálta döntési szabadságot, míg a cég alkalmazottai a hétvégi prémium munkabér lehetőségét veszítenék el, ezért a kezdeményezést nem támogatják.

Gillemont Katalin, az Auchan Magyarország Kft. vezérigazgatóságának munkatársa pedig úgy nyilatkozott, hogy a vállalat elsősorban a vásárlói érdekek miatt nem támogatná a kezdeményezést.

A Tesco és az Auchan illetékesei egyaránt megerősítették: amennyiben jogszabály születik a nyitva tartás korlátozásáról, az előírásokat betartják.

A parlamentben elbukott a korlátozásról szóló törvényjavaslat

Tavaly az első félévben a kormány nem támogatta a KDNP-s Latorcai János vasárnapi nyitva tartás korlátozásáról szóló törvénymódosító javaslatát. A kabinet akkori álláspontja szerint a válság is amellett szól, hogy ne vezessenek be korlátozásokat, hiszen a heti forgalom több mint 15 százaléka esik vasárnapra, és a munkavállalóknak is szükségük van a vasárnapi bérre.

Sok európai országban nem nyitnak ki a boltok vasárnap

A hét utolsó napján a boltok nyitva tartását korlátozó szabályozás már számos európai országban - például Ausztriában és Németországban - működik.

Az akciót több európai ország kereskedelmi szakszervezete Brüsszelben indította el, céljuk, hogy a szabad vasárnap egységes európai szabályozásáért összesen egymillió aláírást gyűjtsenek össze.

Magyarországon az 1990-es évek eleje óta szabad nyitvatartási rendszer működik: a boltok nyitva tartását csak ünnepnapokon korlátozzák.

A román parlament asztalán is fekszik egy törvénymódosítás-tervezet a nyitva tartás korlátozásáról, amely a kiskereskedők és a romániai termelők érdekeit hivatott védeni a rengeteg importárut kínáló, sokkal kedvezőbb áron árusító, nagy kereskedelmi egységekkel szemben. A román pénzügyi-üzleti napilap, a Ziarul Financiar számításai szerint a romániai nagyáruházak évente akár félmilliárd eurót is veszíthetnek, ha elfogadják a törvénymódosítást. A javaslatot azonnal elutasította a Romániai Nagyüzletláncok Szövetsége (AMRCR), amely úgy véli: e törvénymódosítás révén az említett kereskedelmi egységek forgalma 13-20 százalékkal csökkenne. Az összes eladott árunak ugyanis ez az aránya kerül a vásárlók kosarába a vasárnapi napon.