Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Olcsóbb kiszállni az új hitelekből

2010.04.13. 07:53 Módosítva: 2010-04-13 07:55:32
Immáron a tőketartozásra vetített egy-két százalékért is kiszállhatnak ingatlanhiteleikből a lakossági ügyfelek. A bankok ugyanis hozzáigazították kondícióikat a bő egy hónapja hatályos törvényi előírásokhoz, írja a Világgazdaság.

A lap keddi számában összehasonlította több bank feltételeit. A Világgazdaság ez alapján megállapította, hogy bár drasztikusan csökkentek a hitelintézetek által felszámított előtörlesztési díjak, több piaci szereplő is a jogszabály által megengedett maximális mértéket vezette be.

A törvény rendelékezései szerint a jelzáloghiteleknél is a tőketartozás legfeljebb 2,5 százalékát kérhetik el a bankok pluszköltségeik fedezésére, de csak akkor, ha jelzáloglevéllel fedezett a kölcsön, és a kamatperióduson belül törlesztene az ügyfél. A többi jelzáloghitelnél 2 százalék, az egyéb hiteleknél 0,5 százalék a korlát - idézi fel a lap a jogszabályi feltételeket.  

A cikk kitér arra is: a csökkentett előtörlesztési díjaknak ugyanakkor most még vélhetően nincs drámai hatásuk a bankok díjbevételeinek alakulására. A gálánsabb ajánlatok kizárólag az új, március elseje után megkötött szerződésekre érvényesek.

Az előtörlesztés szempontjából érdekesebb, régebben folyósított hiteleknél pedig nem is nagyon igyekeznek érvényesíteni az új feltételeket a bankok - olvasható a lapban.