Lefokoznák a Pénzügyminisztériumot

2010.04.20. 07:58
Jelenleg a minisztériumok közül kiemelt helyet foglal el a Pénzügyminisztérium, a költségvetés összeállítása és felügyelete, az adópolitika, a vagyongazdálkodási politika , és a nemzetgazdasági ügyek tartoznak a fennhatósága alá, és lényegében a gazdaságpolitika fő kérdéseinek meghatározásával is foglalkozik a tárca. Ennek a kiemelt státusnak vethet véget a kormányváltás.

A leendő Fidesz-kormány lecsupaszítaná a pénzügyi tárcát, és egyedül a költségvetési ügyek maradnának a József nádor téren a Népszabadság információi szerint. A többi területtel más minisztériumban foglalkoznának – egyelőre nem tudni, hol –, és az így lefokozott pénzügyi szervezetet beolvasztanák a gazdasági csúcstárcába, a vezetését így egy államtitkár látná el, ő számolna be a gazdasági csúcsminiszteri poszt várományosaként emlegetett Matolcsy Györgynek. A lap értesülése szerint Naszvadi György, a Magyar Államkincstár elnöki tanácsadója lenne a pénzügyi tárcát irányító államtitkár, aki korábban már dolgozott közigazgatási államtitkárként a minisztériumban.

Ezzel egybevágnak az Index információi. Azért van szükség a Pénzügyminisztérium lefokozására, mert az mégiscsak nonszensz, hogy egy olyan tárca szava esik a legnagyobb súllyal latba a gazdaságpolitikai, gazdaságstratégiai kérdéseknél, amelynek fő célja a költségvetési fegyelem betartatása – fogalmazott egyik forrásunk. Az új kormánystruktúrában a gazdasági csúcsminisztérium nagy szervezete egyesítené magában a költségvetési korlátokra figyelmeztető látásmódot és azokat az elképzeléseket, hogy merre kellene vinni az ország gazdaságát, mit kéne fejleszteni.

A lefokozott pénzügyi tárca tehát lényegében az elfogadott költségvetési törvényben szereplő számok betartásáért, kisajtolásáért lesz felelős. De a költségvetési ügyekkel még egy helyen, a miniszterelnök környezetében is foglalkoznának, a Népszabadság és lapunk egybevágó információi szerint ugyanis Varga Mihály, az egyik miniszterelnök-helyettese koordinálná a tárcák gazdálkodását. A Népszabadság úgy tudja emellett, hogy Varga a magyar gazdaságpolitika „utazó nagykövete” lehet, az lesz a feladata, hogy a kormány intézkedéseit megértesse, elfogadtassa külföldi szervezetekkel és a külföldi befektetőkkel.