Nőtt a nyugdíjpénztári tagok száma

2010.04.21. 12:13
Csekély mértékben emelkedett 2009-ben a magán-nyugdíjpénztári tagok aránya a nyugdíjbiztosítással rendelkezők körében - közölte a GfK Hungária Piackutató Intézet szerdán a legfrissebb "Biztosításpiaci Adatszolgáltatás" című tanulmánya alapján. Egy évvel korábban fordult elő először, hogy többen választották a magánnyugdíjat, mint az államit.

Tájékoztatásuk szerint 2009-ben a 15-69 éves korosztály aktív (azaz nem nyugdíjas és nem nappali tagozatos diák) tagjainak 45 százaléka tagja valamely magán-nyugdíjpénztárnak, míg 42 százalékuk az állami nyugdíjat választotta. Egy évvel korábban, 2008-ban 44 százalékuk volt magán-nyugdíjpénztári és 43 százalékuk állami nyugdíjpénztári tag. Az arányok változása ellenére a magán-nyugdíjpénztári tagok száma még mindig alig haladja meg az állami nyugdíjellátásra számítókét.

Tavaly az állami nyugdíjat választók 12 százaléka gondoskodott a jövőjéről kiegészítő önkéntes nyugdíjpénztári tagsággal, míg ez az arány 23 százalék a magánnyugdíjpénztár-tagok körében.

A GfK Hungária közleményében megjegyzi, hogy a 2008-as volt az első olyan év, amikor meghaladta a magánpénztárakat választók száma az állami nyugdíjat választókét. A 2007-es felmérésben még 44-39 százalékos arányban az állami nyugdíjat választók voltak többségben.

A közlemény szerint leginkább az életkortól függ az, hogy valaki a magán vagy az állami nyugdíjat választja. A 29 év alatti biztosítottak körében 66 százalékos a magán-nyugdíjpénztárak szolgáltatásait igénybe vevők aránya, ezzel szemben a még aktív 50 év felettiek között ez az arány csak 27 százalék.

A felmérés szerint a kiegészítő biztosítások kapcsán óriási különbségek figyelhetők meg az egyes társadalmi csoportok között. Míg például a felsőfokú végzettségűek 25 százaléka rendelkezik önkéntes nyugdíjpénztári tagsággal, addig az alapfokú végzettségűek körében ez a szám csak 6 százalék.

Ugyanez a tendencia figyelhető meg a jövedelmeket vizsgálva is: a 200.000 forint feletti jövedelemmel rendelkező háztartásban élők 19 százaléka önkéntes nyugdíjpénztári tag, a 100.000 forint alatti jövedelmű háztartásban élők esetében pedig ez a szám 9 százalék - közölte Gfk Hungária.