Érvénytelenné válhatnak a régi kódos számlák

2010.04.23. 07:48

Két év alatt sem sikerült teljeskörűen megoldani a TEÁOR-kódok átírását, több ezer cég ugyanis még mindig nem tett eleget kötelezettségének. A 2003-as rendszert eredetileg 2008-tól kellett volna átállítani az uniós szabványoknak megfelelően. A cégek nagyjából fele automatikusan megkapta az új besorolását a régi helyett, mert a régi és az új rendszerben megfeleltek egymásnak a tevékenységek, írja a Napi.

Több százezer olyan vállalat volt azonban, amelyeknél nem ment az automatikus átállás, így maguknak kellett az új besorolást kiválasztani. Ez önmagában is megakasztotta az ügyintézést, amit tetézett, hogy a tevékenységek és a hozzájuk kapcsolódó képzésbeli követelmények nem voltak összehangolva. Végül 2009 júliusáig kellett a cégeknek eldönteniük, milyen TEÁOR-számmal szeretnének tevékenységet végezni.

Ez idáig nagyjából egymillió társaság kapott új kódot fő tevékenységéhez, illetve sorolta be magát valamilyen terület alá, mintegy 21 ezer cég azonban még mindig a régi kódjával működik. Elképzelhető, hogy a mulasztó cégek között vannak nem működő, fiktív társaságok, vagy egyszerűen fogalmuk sincs a jogszabályi változásokról. Utóbbi kategóriába azok a mikrocégek, egyéni vállalkozók tartozhatnak, akik nem rendelkeznek saját könyvelővel. Azt sem lehet azonban kizárni, hogy a cégek egyszerűen nem használják az adott tevékenységi kódot, így nem is érezték szükségét az átfordításnak - ez persze a fő tevékenységre kevéssé lehet igaz.

A mulasztó cégeket az adóhatóság 500 ezer forint bírsággal sújthatja és a nem aktualizált kódokhoz tartozó tevékenységeket lezárja 2007. december végi hatállyal. Ez azt jelenti, hogy kód hiányában az adott tevékenységet nem végezheti a cég, vagyis az ezzel a kóddal kiállított számlák nem érvényesek. Kérdés persze, hogy az adóhatóság mit fog kezdeni az ilyen cégekkel és az általuk kibocsátott számlákkal: ellenőrzi vagy inkább nem törődik velük.