Soros alapja végleg vesztett a PSZÁF ellen

2010.04.23. 12:08 Módosítva: 2010.04.23. 12:53
Tavaly márciusban rekord összegre, 489 millió forintra bírságolta Soros György egyik befektetési alapját a PSZÁF, amiért még 2008 októberében shortolták az OTP részvényeket. A kétes tranzakcióval a bírság negyedét nyerték. A cég befizette azonnal a bírságot, de úgy gondolták, hogy a tranzakció jogszerű volt, ezért megtámadták a Pszáf határozatát. Ezt a keresetüket decemberben elutasította a Fővárosi Bíróság, ezért fellebbeztek a döntés ellen. A Fővárosi Ítélőtábla április 21-i jogerős ítélete szerint azonban a Pszáf lett a pernyertes.

Megtámadta a PSZÁF elmarasztaló határozatát tavaly márciusban a Soros Fund Management LLC, majd fellebbezett a Fővárosi Bíróság elmarasztaló határozatot helyben hagyó első fokú döntése ellen decemberben. A Fővárosi Ítélőtábla április 21-i jogerős ítélete szerint végül azonban a Felügyelet lett a pernyertes, közölte pénteken a PSZÁF.

Soros befektetési cégét tavaly márciusban, fél éves vizsgálódás után marasztalta el a PSZÁF, és büntette 489 millió forinra, amiért 2008 október 9-én shortolták az OTP részvényeket. A bírságot azonnal befizették, de a PSZÁF határozatát közigazgatási határozat felülvizsgálatára irányuló perben támadta meg a befektetési alap. Soros cégének ezt a keresetét decemberben elutasította a Fővárosi Bíróság, de a cég fellebbezett.

2008 októberében az alap 390 ezer darab OTP részvényt vett kölcsön és adott el a piacon a kereskedés utolsó részében, illetve a kereskedés záró szakaszában, olyan feltételekkel, amelyek hatására a bankpapír árfolyama nagyot esett – az egész napi kereskedésben több mint 20 százalékot. Ebből 9 százalékot a zárásban. Az alap másnap zárta az ügyletet, amikor az árfolyam még tovább esett. A shortolással kiszabott bírság összegének negyedét, 675 ezer dollárt nyertek.

A Soros Fund tavaly októberi ügyletei szakértők szerint sok kisbefektetőnek is komoly károkat okozhattak. Különösen azoknak lehettek komoly káraik, akiknek hitel volt a részvényeik mögött, és nem tudták növelni a letétet, ezért azonnali értékesítésre kényszerültek.