A hatóságok összefogtak az online játékszervezők ellen

2010.04.29. 07:43 Módosítva: 2010.04.29. 07:45
Tavaly szeptember óta öt eljárást indítottak a fogyasztóvédők online-szerencsejáték-szervező cégek ellen. A hatóságok az idén összefogtak az ilyen cégek ellen, kérdés, mi lesz az eredmény.

Öt eljárást indított a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság tavaly szeptember óta olyan online-szerencsejáték-szervező cégek ellen, amelyek nem rendelkeznek Magyarországon engedéllyel, mégis reklámozzák magukat. A hatóság az idén kiemeltként kezeli a szerencsejáték-szervező cégek ellenőrzését, de nemcsak a fogyasztóvédők haraptak rá ezekre az ügyekre. Közös felhívást fogalmazott meg a Pénzügyminisztérium, az APEH, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium és a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság, amelyben az online szerencsejátékokkal kapcsolatos veszélyekre hívják fel a figyelmet. Ebben leszögezik: a netes játékok túlnyomó többsége illegálisan van jelen Magyarországon, mivel nem rendelkeznek az APEH által kiadott engedéllyel (ilyen jogosítványa egyedül a Szerencsejáték Zrt.-nek van).

A felhívás felsorolja azokat a játékokat is, amelyek legálisan működő játékszervező cégeken keresztül is játszhatók, ide tartoznak majd a kaszinók mellett azok a játéktermek is, amelyeket május elsejétől a most még sportegyesületi formában működő klubokból át kell alakítani a törvény szerint. A játékközvetítő cégek arra hivatkoznak, hogy működésük teljesen szabályos - ez alapvetően igaz is. E társaságok jellemzően Máltán vannak bejegyezve, ott rendelkeznek a megfelelő engedélyekkel, szolgáltatásaikat pedig az uniós alapjogokra hivatkozva határon átnyúlóan végzik - írja a Napi.

A társaságok ellenőrzése igen nehézkes, hiszen a magyar hatóságok a belföldön nyújtott szolgáltatást ellenőrizhetik. A fogyasztóvédők például csak a reklámtevékenység esetében szabhatnak ki bírságot. Tavaly húsz ilyen vizsgálatot folytattak, ezek közül egy olyan vállalkozás volt, amely APEH-engedély híján folytatott szerencsejáték-tevékenységet, egy szálloda szervezett nyereményjátékot - tájékoztatta lapunkat a hatóság. A korábbi években több bejelentést is tett az adóhatóság a fogyasztóvédőknél amiatt, hogy külföldi tulajdonú játékszervező cég hirdette magát. Mivel ez a magyarországi szabályozás szerint szabálytalan, a fogyasztóvédők bírságot szabtak ki.

A bíróság azonban megsemmisítette e határozatokat, mert úgy vélte, hogy ezzel az unió egyik alapelve, a szabad szolgáltatásnyújtás sérül. Tavaly szeptemberben az Európai Bíróság ítéletet hozott egy hasonló, portugál ügyben. Ebben azt mondta ki a bíróság, hogy joga van korlátozni az államnak a szerencsejátékok reklámozását. Bizonyos esetekben ugyanis felül lehet bírálni a szolgáltatások szabad áramlásának elvét is, tipikusan ilyen, ha kiemelt közérdekről, terrorizmus, bűncselekmény, feketegazdaság elleni fellépésről van szó. Az Európai Bíróság ítélete szerint a bűncselekmények elleni fellépés megfelelő indok volt. Ezek szerint Magyarország is szabályosan tilthatja a reklámokat.