Több pénzt kap Kelet-Európa az EBRD-tól

2010.05.05. 17:01
Hatvan százalékkal növelte az idei első negyedévben a tavalyi azonos időszakhoz képest a kelet-európai gazdaságoknak nyújtott finanszírozásait a londoni Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD).

Az EBRD szerdán Londonban közölte: a jövő hétvégi zágrábi éves közgyűlésen kérni fogja a részvényes országok képviselőiből álló kormányzótanácsot az előkészítés alatt álló 50 százalékos tőkeemelés jóváhagyására; ezzel a pénzintézet tőkéje 30 milliárd euróra növekedne.

A bank saját becslése szerint a tőkeemelés által hozzáférhetővé tett pótlólagos források 2011-2015 között évente 8,5-9 milliárd euró finanszírozás folyósítását tennék lehetővé.

Az idei első negyedévben a bank 1,76 milliárd euró új tőkét juttatott a működési területéhez tartozó országoknak, ami a tavalyi időszakhoz képest nagyjából 60 százalékos növekedést jelent. Az idei teljes évi finanszírozási érték is várhatóan eléri majd a 8 milliárd euró körüli szintet.

Magyarország tavaly csaknem 570 millió euró finanszírozáshoz jutott az EBRD-től.

Az EBRD nemrégiben kiadott idei első becslésében a korábbi 2,5 százalékról 3,3 százalékra javította 2010-re szóló növekedési előrejelzését a működési területét alkotó országcsoportban, jövőre pedig már 3,8 százalékos átlagos növekedést vár a térségben. A pénzintézet jövőre a magyar bruttó hazai termék (GDP) 2,0 százalékos bővülésével számol.