A válság megmutatta a családi cégek erejét

2010.05.06. 07:32

Egy uniós felmérés szerint a családi tulajdonban lévő cégek kisebb arányban "véreztek el", mint a tőzsdén jegyzett, szórt tulajdonosi struktúrával rendelkező társaik. A leggazdagabb magyarok idei listáján már külön jegyezék a családi cégeket, ugyanis kiderült, hogy az első százhoz csaknem ötven ilyen vállalkozás tartozik. Sőt, már szervezetük is van ezeknek a cégeknek: a Felelős Családi Vállalkozások Egyesülete (www.fbn-h.eu).

A közelmúltban alakult szervezet a jelentős családi vállalatok - minimum 50 munkatárs és évi egymilliárd forint árbevétel - tulajdonosait fogja össze. Az egyesület első konferenciája a vártnál is nagyobb sikert hozott. Rudas László - akinek lánya két családi hotelt vezet Ausztriában - elnök és Kürti Tamás - a Kürt Zrt. alelnöke, az ismert informatikus Kürti Sándor fia - alelnök számára is újdonság volt, hogy a nagy családi cégek (Béres, Futó, Szaxon, Zettwitz, Ivanics) milyen érdeklődéssel hallgatták a külföldi tapasztalatokat és milyen nyíltan beszélgettek az utódlással kapcsolatos személyes élményeikről és nehézségeikről. Varga Szabolcs, az egyesület titkára és elnökségi tagja - egyben a Bank Gutmann budapesti vezérigazgatója - véleménye szerint kezdeményezésük több okból is időszerű.

A közelgő magyarországi utódlási hullám miatt a képzés és tapasztalatcsere fontos, a nemzetközileg tapasztalatok szerint ugyanis háromból egy cég vészeli át zökkenőmentesen az utódlást, hasznos volna, ha ennél kedvezőbb lenne a magyar statisztika. Erre már több jó példa is van. A Béres cég esetében például már a harmadik generáció tagjai is a cég alkalmazottai, a Fotex-birodalom vezetését pedig az alapító Várszegi Gábor végzi, de családi kézben van a Csányi-birodalom vagy a Fornetti egyes részlegeinek irányítása is.

A csúcsot ebben a kategóriában alighanem Darvas Ferenc cégcsoportja tartja. A ThalesNano Zrt.-t és még féltucatnyi high-tech céget összefogó csoportban ugyanis az alkalmazottak 10 százaléka családtag. Darvas - aki egyetemi tanárként és kutatóként is jelentős érdemeket szerzett - a Napinak elmondta: testvérei és azok gyermekei mind a céghez kötődnek, és számukra külön oktatást szerveznek abból a célból, hogy miként vegyék át a különböző vezetői posztokat.