Egy évet csúszhat a magyar euró

2010.05.06. 14:39
A globális pénzügyi válság nem tett jót a legtöbb kelet-európai EU-tagállam, köztük Magyarország valutauniós csatlakozási menetrendjének - írta csütörtökön Londonban kiadott elemzésében a Fitch Ratings, amely korábbi előrejelzéseihez képest egy évvel későbbre tette a magyar euróövezeti belépés általa valószínűsített időpontját.

A nemzetközi hitelminősítő éves euróövezeti konvergencia-jelentése szerint a Fitch a térségbeli országok közül csak Észtország eurócsatlakozását várja az eredetileg jósolt időpontra, vagyis 2011 januárjára.

A cég Litvánia belépését 2014-re, Magyarország, Bulgária, Lengyelország, Románia és Lettország csatlakozását 2015-re, Csehországét 2016-ra várja az új prognózis szerint. A Fitch hangsúlyozza, hogy megvan a kockázata a még hosszabb csatlakozási késéseknek is.

Mindemellett a görög hatás is kihathat a közép-kelet európai euró bevezetésére, Lengyelország már be is jelentette a csúszást. A román jegybank kormányzója szerint azonban ha hat is a lejre a görög válsághelyzet, a román gazdaság egészére nézve nem lesz jelentős ez a hatással, így tartani tudják az eredetileg is tervezett időpontot.