Elemzők szerint lassan beindulhatnak a belső motorok

2010.05.07. 07:42
A Napi-konszenzus szerint az idei első negyedévben vége szakadt a technikai értelemben vett recessziónak Magyarországon. Az elemzők enyhe, 0,2 százalékos növekedéssel számolnak: a visszaesést tompító nettó export továbbra is kedvezően járul hozzá a növekedéshez, ám az iparnak és a készletfelhalmozásoknak köszönhetően már nem csak a külföldi konjunktúrán múlik a dinamika.

A Napi által megkérdezett piaci elemzők szerint 2010 első negyedévében vége szakadhatott a recessziónak Magyarországon: az első három hónapban negyedéves összevetésben 0,2 százalékkal növekedhetett a hazai össztermék. Utoljára 2008 második negyedévében növekedett a gazdaság negyedéves alapon. Az éves index viszont továbbra is negatív előjelű lesz a szakértők szerint.

A Napi-konszenzus 1,7 százalékos csökkenéssel számol, bár a recesszió üteme lassulhat: 2009 utolsó három hónapjában még 4 százalékos volt a visszaesés mértéke. A KSH jövő szerdán publikálja a GDP termelési oldalról összeállított előzetes becslését. A nettó export az előző hónapokhoz hasonlóan most is jelentősen hozzájárulhatott a GDP változásához, ám most már a készletváltozás is segíti a gazdasági növekedést - mondta Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője. Az első negyedévben megindultak a készletfeltöltések, és úgy tűnik, a vállalkozások a beruházásokhoz is lassan nekilátnak, amit tükröz az, hogy már nettó hitelfelvevői pozícióban vannak.

A külföldi társaságok invesztíciói is megélénkültek, így összességében nem kizárt, hogy már negyedéves alapon is növekedtek a beruházások. A fogyasztás oldaláról ugyan még nem várhatók hasonlóan kedvező folyamatok, de a korábbi negyedévekre jellemző visszahúzó erő vélhetően már nem jelentkezik. A kiskerforgalom márciusra stabilizálódott, ezért negyedéves összevetésben már nem várható jelentős romlás, annak ellenére, hogy évesítve továbbra is tetemes a mínusz, ami majd csak az év második felére válthat növekedésbe - tette hozzá Suppan.

A termelési oldalról az építőipar és a mezőgazdaság teljesítménye továbbra is romlik, viszont a feldolgozóipar sokat javult, ez évesítve elérheti az öt százalékot is - mondta Samu János, a Concorde elemzője. Az első pár hónap ipari termelési statisztikái alapján Németh Dávid, az ING szakértője is arra számít, hogy az ipar pozitív előjellel járulhat hozzá a GDP-hez, ám a nettó export hozzáadott értéke lassan csökkenhet. Februárban és márciusban az import fokozatosan elkezdett felzárkózni az exporthoz, aminek hatására lassan apadásnak indulhat a külkeraktívum. Vélhetően a felfutó importot a beruházások hajtották, amit alátámaszt az, hogy az energiahordozók és a nyersanyagok behozatala megélénkült az elmúlt néhány hónapban. Így a gazdaságot lassan a belső piacok fogják fűteni és a magyar gazdaság kisebb mértékben lesz a nemzetközi konjunktúrára utalva.

A GDP dinamikája fokozatosan javulhat az év során: a második negyedévben éves alapon már stagnálásra számít a Takarékbank szakértője, és a harmadik három hónap hozhat először emelkedést. A görög adósságválság ugyan közvetlenül nem érinti Magyarországot, mivel a kétoldalú reálgazdasági kapcsolatok elenyészőek, ám közvetve - amennyiben nem sikerül megoldani a dél-európai államok adósságproblémáit - a német és francia bankokon keresztül hathat Magyarországra is, ami megakaszthatja a törékeny növekedést. Ennek valószínűsége azonban csekély, mert Magyarország gazdasági növekedése nemzetközi szinten elsősorban Németországtól függ - tette hozzá Suppan.