Kisrészvényesek támadják a Telekomot

2010.05.07. 11:05
Ismét megtámadta egy kisrészvényes a Fővárosi Bíróságon a Magyar Telekom legutóbbi és korábbi közgyűlési határozatait. További két kisrészvényes pedig a legutóbbi közgyűlési döntéseket.

A kisrészvényes a 2008. évi rendes közgyűlésen, a 2009. évi rendes közgyűlésen és a 2009. évi rendkívüli közgyűlésen hozott határozatok bejegyzéséről szóló cégbírósági végzés hatályon kívül helyezését, és a már bejegyzett változások törlését kérte -.jelentette be a Magyar Telekom a BÉT honlapján pénteken.

A kisrészvényes kérte azt is a cégbíróságtól, hogy utasítsa el a Magyar Telekomnak 2010. évi rendes közgyűlésén hozott döntéseinek bejegyzésére vonatkozó kérelmet.

Az április 7-én megtartott éves rendes közgyűlésen a részvényesek részvényenként 74 forint osztalékról döntöttek úgy, hogy a magyar számvitel szerinti nem konszolidált 2009. évi 74,23 milliárd forint adózott nyereséget kiegészítették az eredménytartalékból több mint kétmilliárd forinttal. Az osztalék kifizetését éppen pénteken, május 7-én kezdik meg.

A Magyar Telekom közleménye megjegyzi, hogy ugyanazok a - meg nem nevezett - kisrészvényesek támadták meg a közgyűlési döntéseket, aki korábban is megtették ezt.

Azt már az áprilisi közgyűlésen tudni lehetett, hogy kisrészvényesek bírósághoz fordulnak majd. A részvényesi gyűlésen több, úgynevezett megismételt határozatot is hoztak a 2007. évről azért, mert egy kisbefektetői per során a 2008. évi rendes közgyűlésen elfogadott határozatokat a Fővárosi Bíróság hatályon kívül helyezte. Ezen a közgyűlésen több kisrészvényes is felvetette, hogy ezekről a napirendi pontokról jogszerűen nem dönthetnek, a Magyar Telekom álláspontja viszont az volt, hogy jogszerű határozatokat hozhat ezekben a kérdésekben a közgyűlés.