Jövőre jöhet a családi adózás

2010.05.10. 10:58
Egy állami alap révén tudják majd a bajba jutottak lakáshiteleiket devizaalapúról forint alapúra váltani – mondta Matolcsy György kijelölt gazdasági miniszter. A leendő gazdasági csúcsminiszter bejelentette azt: 2011. január 1-jén, francia mintára, indulhat a családi adózás.

Matolcsy György kifejtette: jelenleg 24 milliárd euró a magyar lakosság devizatartozása, az éves lakossági devizahitel utáni törlesztés, plusz a kamat 1254 milliárd forint, ugyanannyi, mint az államadósság után fizetett kamat. Ez azért van, mert a kormány és a jegybank "eltűrte, elnézte, sőt asszisztált" ahhoz, hogy a bankrendszer devizában hitelezte a lakosságot – vélekedett.

A miniszteri szék várományosa leszögezte: nem engedhető meg, hogy az emberek tömegei az utcára kerüljenek. Úgy vélekedett, hogy 300 ezer család van közvetlen veszélyben. Az első, segítő lépés az, amit a bankrendszer önmaga is elkezdett, amikor hitelvédő programot indított - mondta.

Hozzátette, aki abban nem képes "megkapaszkodni", annak egy állami alap révén kell felkínálni a lehetőséget, hogy megfelelő feltételekkel átváltsa a devizahitelét forintra. Ha a forinthitel már biztonságos, mert nincs árfolyamkockázata, és azt tudja fizetni a hitelfelvevő, akkor a megoldás rendben van - vélekedett. Ha a hitelfelvevő nem tudja az átváltott forinthitelt sem fizetni, akkor lehetőséget kell adni arra, hogy ez az állami alap megvásárolja a lakástulajdont és bérletté alakítsa át - emelte ki. Matolcsy György szerint ebben az ügyben a bankrendszer nélkül nincs megoldás, annak részt kell vállalnia forrásokkal, szakértelemmel, technikával, és ez részben "erkölcsi kötelessége".

Indul a családi adózás

Közölte: a tervek szerint 2011. január 1-jétől, a három éves adóreform második lépéseként bevezetik a családi adózást. Ez a francia adórendszerre fog hasonlítani, ahol az első gyermek után is jár adókedvezmény, a második után több, de a legtöbb három után.

A kedvezmény bizonyos jövedelemhatár felett már nem jár, azaz a "milliárdosok, milliomosok nem kaphatnak ugyanolyan adókedvezményt, mint a közepes jövedelmű középosztálybeliek". Bizonyos jövedelem alatt, ha két kereső van, akkor azok jövedelmét összevonva, gyakorlatilag megszűnik a személyi jövedelemadózás - fogalmazott. Mindent meg kell tenni ugyanis, hogy több gyermek szülessen a középosztálybeli családokban - szögezte le.

Csökkentenék a bürokráciát

A bürokrácia csökkentéséről úgy vélekedett: Magyarország drágán, pazarlóan, rosszul működő állammal rendelkezik. Új rendszert építenek majd, a bürokrácia csökkentésével 800 milliárd forint takarítható meg. A piacról azt mondta: energia hatékony, -takarékos programokat indítnak majd a "zöld bank" segítségével. Aláhúzta: 800 ezer - 1 millió otthont újítanak majd fel egy év alatt e program keretében. A leendő gazdasági miniszter kiemelte: a hazai vállalkozásoknak tőkét adni.

Emlékeztetett: Orbán Viktor megállapodott Demján Sándorral, hogy a következő időszakban a még fennmaradt 3 ezer milliárd forintnyi európai forrás felét adják oda, a mai 14 százalék helyett a hazai kis- és középvállalkozásoknak; illetve olcsóbb hiteleket nyújtanak majd azáltal, hogy a "jegybanki kamatot leszorítjuk" és egyharmaddal csökkentik a bürokráciát, három év alatt pedig egyharmaddal az adóterhelést.