Még mindig a hozzánk legközelebbi bankot választjuk

2010.05.10. 16:47
Érdekes eredményeket hozott az MNB felmérése, amely a magyarországi fizetési szokásokat, pénzforgalmi jellemzőket térképezte fel.

Budapest a magyarországi pénzforgalomban domináns szerepet játszik, az országos fizetési forgalom közel egyharmada a fővároson belül zajlik, míg például a csoportos beszedések esetében a jóváírások 86 százaléka budapesti számlára érkezik - derült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) egyik legutóbbi tanulmányából.

Az MNB tanulmánya arra is rávilágított, hogy a bankválasztásnál továbbra is az egyik legfontosabb szempont a bankfiók közelsége - mondta Helmeczi István, a jegybank szakértője a tanulmányt bemutató sajtótájékoztatón. Amúgy a települések egyharmadán nincs semmilyen bankfiók, ezek nagyon kis falvak, a legközelebbi fiók átlagosan 3,7 kilométerre található tőlük.

A jegybanki szakértők azt is vizsgálták, hogy milyen a hazai fizetési forgalom időbeli eloszlása. Arra a következtetésre jutottak, hogy a hét napjai közül a péntek a gyenge, a hétfő az erős nap, a többi nap átlagos a fizetési forgalmat tekintve.

A magyarországi pénzforgalom térképe című tanulmányból az is kitűnik, hogy a Közép-magyarországi régió kivételével a régiók jelenléte a pénzforgalomban nem mutatható ki.

A tanulmány egy másik megállapítása szerint a bankautomaták leginkább a nagyvárosokban és Balaton környékén találhatóak, a POS-terminálok (a kereskedő helyi kártyaleolvasók) esetében is nagy a koncentráció, POS-eket főleg a fővárosban, a megyeszékhelyeken és a jelentősebb turizmussal rendelkező településeken működtetnek.

Kérdésre válaszolva Bartha Lajos, az MNB pénzforgalom és értékpapír-elszámolás szakterületének igazgatója elmondta: az MNB még az idén felméri azt is, hogy mekkora Magyarországon a különböző fizetési módok társadalmi költsége. Egyes uniós becslések szerint az európai integráció tagállamaiban a GDP 0,5-1 százalékára rúgnak a fizetési módok ráfordításai. A költség ott alacsonyabb, ahol elterjedtebb az elektronikus fizetés.